Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Uzávěr 2012, to bylo cvičení IZS, při kterém uprchli vězni

Složky Integrovaného záchranného systému měly ve čtvrtek 5. dubna 2012 unikátní možnost procvičit si postupy v případě útěku odsouzených z havarovaného autobusu.

Do krajského cvičení „Uzávěr 2012,“ které proběhlo ve vojenském výcvikovém prostoru ve Vyškově – Dědicích, byly nasazeny více než tři stovky cvičících z jednotlivých složek IZS a z Vězeňské služby.

Policistů z různých složek se zúčastnilo více než sto padesát.


Scénář se rozběhl úmyslnou dopravní nehodou, při které komplic odsouzených v nákladním automobilu naboural do autobusu převážejícího vězně. Část odsouzených zůstala zaklíněna v havarovaném autobuse, dvěma skupinkám se však podařilo uprchnout a zmizet v nepřehledném zalesněném terénu.

Jeden z vězňů odzbrojil člena vězeňské služby a s jeho odcizeným samopalem naskočil do připraveného osobního automobilu a z místa nehody ujel. Policisté a ostatní složky IZS se krátce po oznámení události dostavili na místo, kde zasahovali u dopravní nehody a prováděli prvotní úkony na místě.

Současně s tím organizovali pátrací akci po uprchlých vězních. Do akce byli zapojeni policisté ze speciální pořádkové jednotky, psovodi se služebními psy, policisté na koních i kolegové z obvodních oddělení.

K modelové situaci u nehody do Březiny vyjeli profesionální hasiči ze stanic ve Vyškově a v Bučovicích a jednotka SDH z Vyškova. Ze stanice v Lidické ulici v Brně vyrazila jednotka s těžkou a speciální technikou, ze základny na letišti v Brně-Tuřanech vzlétl policejní vrtulník s hasiči-leteckými záchranáři na palubě.

Hasiči zajistili místo nehody, havarovaná vozidla zajistili proti případnému vzniku požáru a z autobusu i z dodávky vyprošťovali zraněné. Všem zraněným poskytovali předlékařskou pomoc a postupně je umísťovali do stanu, ve kterém zdravotníci zřídili polní ošetřovnu.

Jednoho vážně zraněného hasiči naložili do vrtulníku letecké záchranné služby. I po předání zraněných do péče zdravotníků hasiči pomáhali při jejich ošetřování a nakládání do sanitek k převozu do nemocnice.

Na záchranu a ošetřování zraněných kvůli bezpečnosti zasahujících hasičů a zdravotníků po celou dobu dohlíželi ozbrojení policisté a dozorci.

Po záchraně zraněných hasiči přešli k likvidaci následků nehody. Z vozovky uklidili sorbent k odstranění unikajících provozních kapalin. Pomocí vyprošťovacího automobilu postavili autobus zpět na kola a vozidla odtáhli mimo silnici.

por. Mgr. Jaroslav Haid, HZS Jihomoravského kraje

První skupinu uprchlíků se podařilo vypátrat v hustém lesním porostu. S monitorováním situace a koordinací pátrací akce nám pomáhal i vrtulník. Druhá skupinka odsouzených se zabarikádovala v opuštěném objektu a k zadržení těchto nebezpečných pachatelů byla použita zásahová jednotka.

Obě skupinky uprchlíků se podařilo zadržet nedlouho po útěku. S výsledkem a celým průběhem cvičení byli spokojeni i přihlížející hosté a řídící cvičení – policejní prezident Petr Lessy a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Jsem rád, že v této složité době, kdy jsou kráceny prostředky pro složky Integrovaného záchranného systému, jsou jejich příslušníci schopni neustále ve stejné kvalitě zajišťovat zdraví a bezpečnost občanů.

Účelem cvičení organizovaného Jihomoravským krajem ve spolupráci s dalšími složkami IZS bylo nacvičit a vyzkoušet si takovýto zásah přímo v terénu.

Věřím, že přispělo k tomu, že složky Integrovaného záchranného systému mohou dobře vykonávat svoji práci.

zdůraznil hejtman Hašek

mjr. Petra Vedrová
Policie ČR

Sdílet