Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na osm hodin zaměstnal sebevrah záchranáře v Hrádku nad Nisou, nakonec slezl sám

Hasiči, zdravotníci i policisté – všechny základní složky IZS dnes zasahovaly u muže, který hrozil skokem z nepoužívané kotelny v Hrádku nad Nisou v areálu bývalé firmy Vulkán.

Na pomoc přijeli po sedmé hodině ranní liberečtí profesionální hasiči (lezecká skupina) a dobrovolná jednotka z Hrádku nad Nisou. Hasiči na místo také dopravili externího psychologa, který pomáhal s vyjednáváním.

Situace byla velmi komplikovaná, neboť šlo o muže polské národnosti a neměl žádný konkrétní cíl. Několikrát slíbil, že po opuštění složek IZS z místa zásahu sleze, ale ani jednou se tak nestalo.

Aby mohl policejní vyjednavač a psycholog mluvit s mužem z co nejbližší vzdálenosti, hasiči je postupně naložili do koše automobilového žebříku a vyvezli ke střeše zhruba pětipatrové budovy. K události byli povoláni i polští záchranáři, ale ani ty muž neuposlechl. Nedomluvila mu ani jeho přítelkyně a rodinní příslušníci.

Záchranáři již projevili obavy o jeho zdraví, muž musel být podchlazen, neboť od rána stál na střeše pouze ve svetru. Hrozilo, že už nebude schopen ovládat své pohyby, a proto policisté povolali zásahovou jednotku z Ústí nad Labem.

Nakonec byla odvolána z cesty, neboť se policistům kolem 14:30 hodin podařilo muže přemluvit, aby ze střechy slezl sám.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet