Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chodovští hasiči zasahovali u nehody na přejezdu, jednalo se o prověřovací cvičení

Odpoledne 4. dubna 2012 došlo na železničním přejezdu číslo P10980 v Chodově na Sokolovsku k železniční nehodě osobního automobilu a drážního technického vlaku.

Událost je nahlášena na tísňovou linku a rozebíhá se sled standardních činností záchranných složek. Krajské operační a informační středisko HZS Karlovarského kraje vyhlašuje poplach naší jednotce v čase 16:00 hodin a určuje k výjezdu cisternovou automobilovou stříkačku CAS 20 „technickou dvojku“.

Na místo události jsme naváděni hlídkou městské policie, jelikož nehoda se stala na málo známém přejezdu podnikové vlečky. Po příjezdu je prováděn průzkum a je zjištěno, že došlo ke srážce osobního vozidla a drezíny. Ve vozidle je celkem pět osob.

Všichni hasiči vědí, co mají dělat. Zabezpečení místa nehody, protipožární opatření, zajištění vozidla a vlaku proti pohybu, zjištění zdravotního stavu cestujících ve vozidle. Obsluha drezíny je bez zranění a poskytuje informace veliteli zásahu i policii.

Velitel zásahu vyhlašuje přes KOPIS poplach druhé jednotce chodovských hasičů. Probíhá ošetřování osob ještě ve vozidle před samotným vyproštěním. Jako první se dostává na záchranné desce ven řidič.

Vyprošťování je ovlivňováno spolujezdkyní, která je v šoku, má zlomenou nohu a ztěžuje za hlasitého naříkání vlastní vyproštění osob. Dalším průzkumem je zjištěno, že ve vozidle jsou dvě mladistvé osoby nezraněny a jedna osoba zaklíněná.

Mladistvé se daří dostat ven z vozidla bez použití vyprošťovacího nářadí.

Na místo se dostavuje druhé chodovské družstvo a pomáhá s vyproštěním poslední osoby, která byla nepřipoutaná bezpečnostním pásem na zadní sedačce a je zaklíněna mezi předními sedačkami.

Po celý průběh zásahu je pořizován videozáznam a prováděna fotodokumentace. Jednalo se totiž o utajené prověřovací cvičení chodovské zásahové jednotky, na železniční dopravní nehodu.

Chodovská zásahová jednotka se intenzivně cvičí v této problematice, kdy poslední odborné školení vedené profesionálními hasiči ze sokolovské stanice proběhlo na konci minulého měsíce.

Proto náš velitel zorganizoval ve spolupráci s drážní společností prověřovací cvičení na málo známém železničním přejezdu.

Jiří Kot
velitel družstva
JSDH Chodov

Sdílet