Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Toyota Hilux pro střelmistry Záchranného útvaru HZS

Záchranný útvar HZS v Hlučíně disponuje několika Toyotami Hilux. Jednu z nich používají hlučínští střelmistři. Jedná se o Hilux 3,0 D-4D s na míru vyrobenou nástavbou.

Podvozek

Motor 3,0 D-4D disponuje výkonem 126 kW při 3600 ot./min. a točivým momentem 343 Nm v rozsahu 1400–3400 ot./min. Přes pětistupňovou manuální převodovku stále pohání zadní nápravu, pohon přední je pak připojitelný.

Přední náprava má dvojité lichoběžníkové zavěšení s vinutými pružinami, zadní je tuhá s listovými pružinami.

Pro zvýšení limitu brodivosti je sání motoru vytaženo nad úroveň střechy automobilu.

Nástavba

Nástavba spočívá v třídveřové skříni, uchycené nad ložnou plochou automobilu. Dveře se otevírají směrem nahoru. Uvnitř jsou uloženy potřeby pro práci střelmistrů.

Na kolejnicích, protažených od podlahy až na sklopné zadní čelo korby, jsou uloženy dva kovové koše s pojezdy pro snadnější vyjmutí. Za nimi je umístěna elektrocentrála Honda ECT 7000. Nad prostorem s koši a elektrocentrálou je dvojice polic pro vybavení.

V samotných koších najdeme samostatně nebo v hliníkových kufrech příslušenství k elektrocentrále a prostředky potřebné pro trhací práce.

Jedná se jak o běžné nářadí, tak o různé rozbušky, odpalovací rozněcovadla pro iniciaci výbuchu, laserový dálkoměr a podobně. Nechybí samozřejmě ani vrtačka pro případné zahloubení výbušnin.

Skupina trhacích prací HZS ČR je složená z deseti příslušníků HZS ČR – střelmistrů. Všichni vlastní oprávnění střelmistra vydaného podle vyhlášky o používání výbušnin a jsou určeni k zásahu na celém území ČR. Vedením skupiny je na základě dlouholetých zkušeností pověřen plk. Ing. Martin Červenka, DiS., ředitel územního odboru Hodonín HZS Jihomoravského kraje. Skupinu tvoří střelmistři z HZS Jihomoravského kraje, Olomouckého kraje a Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně.

Historicky prvním zásahem byl 5. dubna 2007 odstřel části střechy a konstrukce požárem silně poškozené, napůl zřícené, ale stále prohořívající budovy skladu briket v Újezdu u Brna. Tehdy tři střelmistři z HZS Jihomoravského a Olomouckého kraje pod vedením Ing. Martina Červenky do čtyř nosných betonových sloupů objektu navrtali 28 děr, do nichž umístili 2,88 kilogramu průmyslové trhaviny danubit. Odstřel byl úspěšný a zbytky střechy a pláště objektu dopadly přesně na určené místo.

Sdílet