Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

125 let hasičů v Lánech

V sobotu 17. června 2006 se konaly oslavy výročí sboru dobrovolných hasičů v Lánech. Místo konání bylo jak jinak než u hasičské zbrojnice, kde je k tomu ideální prostředí.

Přípravy probíhaly dlouhé měsíce dopředu, byla zde třeba téměř rekonstrukce zbrojnice a další potřebné úpravy okolí. Nakonec se vše podařilo splnit, zbrojnice byla připravena na bujaré oslavy a nadšení kazilo snad jen zhoršené počasí vlivem noční bouřky. Naštěstí celý den nepršelo, a tak vše probíhalo podle předem určeného programu.

Kolem deváté hodiny začala najíždět historická i moderní technika dobrovolných i profesionálních sborů. Zastoupeny byly i další složky integrovaného záchranného systému. Profesionální hasiči předvedli ukázku vyproštění osob při simulované dopravní nehodě.

Soutěže pro děti byly jednou z nejvyhledáva­nějších atrakcí, dospělí se zase vyřádili při závodě s historickou stříkačkou “koňkou“. Vodní modeláři předvedli své nejlepší kousky na vodní hladině a nutno dodat, že to některé čluny rozjely docela slušně. Večer byl pro přítomné připraven ohňostroj na vodě.

Jediné, co narušilo program, bylo divadelní vystoupení kněžny Fürstenberské, která měla proslov k lánským občanům, a dav museli rozehnat až místní hasiči doby minulé.

Celý den se střídaly různé druhy hudby (disko, dechovka, country) a posezení se protáhlo do pozdních nočních hodin, kde pivo teklo proudem a kdejakým hrdlem.

Foto – Lukáš Vejvar
Text – Petr Králíček
Sdílet