Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Strojník, hasič a velitel testovali kuklu DEVOLD

Kvalitní kukla je základ pro komfort a ochranu hasiče. Testovali jsme jednu z nejznámějších na hasičském trhu. Společnost VOCHOC dodává na náš trh hasičskou kuklu norské firmy Devold.

Kompletní sadu nehořlavého funkčního prádla Devold Spirit jsme rozdali několika hasičům v půlce prosince. Po několika měsíčním zkoušení přinášíme informaci o kukle Devold. Dojmy hasičů z funkčního prádla přineseme v dalším článku.


Kukla je při zásahu u požárů nezbytnou součástí ochranné výbavy každého hasiče. Obličej je jednou z nejcitlivějších částí těla a je potřeba ho chránit před sálavým teplem.

Jedním z nejznámějších evropských výrobců kvalitního funkčního prádla je právě norská firma Devold, která používá vlákno LENZING FR. Na český trh výrobky této firmy dodává společnost VOCHOC se svou řadou ochranných oděvů GoodPro.


Černá kukla padne na hlavu dobře. Průzor pro obličej je olemován pružným materiálem. Ani po několikaměsíčním intenzivním nošení a praní nedošlo k vytahání materiálu. Rozměry kukly a zejména otvor pro obličej tak zůstávají stále stejné. Dva z testujících hasičů by ocenili otvor pro obličej o něco větší.

Náchylnost podobných materiálů je kamenem úrazu. Při testu jsme se zaměřili i na tyto nežádoucí vlastnosti, kdy při opakovaném praní dochází postupně k vytahání a „zjemnění“ materiálu. V některých případech zase ke smrštění při praní na vyšší teploty. Kukla Devold obstála. Po půl roce nošení a praní každý měsíc si zachovala stálý tvar. Všichni hasiči, kteří kuklu testovali uvedli, že ani po měsíčním intenzivním používání kukla nezapáchá.


Kuklu Devold doporučuje výrobce prát na 40°C.
Můžete jí prát s ostatním funkčním prádlem.


Úplet kukly je dvouvrstvý, tedy Merino vlna na líci a vlákno Lenzing FR na rubu. Dvouvrstvý úplet je navíc ještě zdvojený. Ochrana je tak nadprůměrná. Celkový dojem z kukly je velmi dobrý. Je dostatečně silná, přitom příjemná na nošení.

Pro maximální bezpečnost je kukla Devold prodloužena až na ramena, což se projevilo v kladném hodnocení mezi hasiči. V oblasti brady je 10cm a další prodloužený lem sahá až na ramena a je široký cca 14cm.

Kvalitní ergonomický střih sedí na hlavě velmi dobře. Ploché elastické švy necítíte a při dlouhodobějším nošení tak nemáte nepříjemný pocit.


Kukla je vyrobena výhradně z přírodních materiálů:

  • 50% Merino vlna
  • 50% přírodní trvale nehořlavé vlákno Lenzing FR
  • Speciální nehořlavá hasičská kukla Devold splňuje evropskou normu EN 13911

Díky čistě přírodním materiálům je kukla velmi příjemná na pokožku. Pocitově v oblasti tváře, krku a čela nic nepříjemného necítíte. Při náročné práci kukla výborně odvádí veškerou vlhkost od těla. Eliminuje tak riziko opaření v oblasti hlavy.


Poznatky a dojmy z nošení kukly jsme sestavili na základě informací od pražských hasičů. Strojník, hasič a velitel družstva 5 měsíců pro nás kuklu Devold testovali.


Cena kukly je 1020 Kč (včetně DPH)


Kuklu za výhodnou cenu 820,– Kč můžete v tuto chvíli zakoupit
v naší akční nabídce na adrese akce.pozary.cz
.

Ve spolupráci s firmou VOCHOC a díky podpoře firmy Požární bezpečnost PO-BP, jsme pro vás připravili akční cenu 699 Kč. Akce byla omezena jen na pár kusů. Během 90 min jsme vyprodali 40ks za akční cenu.

Sdílet