Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Poklidné Velikonoční pondělí narušil rozsáhlý požár lesa u Olbramic na Olomoucku

Sváteční poklidné dopoledne u Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje čtyři minuty po poledni, vystřídal výjezd hned několika jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Prvotní informace pouze o viditelném kouři za obcí Olbramice na Olomoucku, doplnili další pozorovatelé o viditelné plameny a upřesnění o zahoření lesního porostu.

Postupně tak k likvidaci vyslalo operační středisko hasičů osm jednotek. Profesionální jednotku požární stanice Konice v zápětí doplnily jednotky stanice Olomouc a Litovel, za posílení dobrovolnými hasiči Náměšť na Hané, Senice na Hané, Třebčín, Hvozd a Těšetice.

Viditelný kouř z dálky ze všech stran předznamenal blížícím se jednotkám náročný zásah v lesním terénu. Hasiči postupně zdolávali rychle rozšiřující se plameny a včasným zásahem zabránili většímu rozšíření do vrostlých jehličnatých stromů. Důkladným proléváním a rozhrabáváním doslova metr po metr procházeli celé požářiště, které dle vyjádření hajného zasáhlo plochu větší jak hektar lesa a dohašovali doutnající pařezy, klestí či vzrostlou hrabanku.

Rozložení sil a prostředků do více hasebních úseků velmi pomohlo včasnému zamezení rozšiřování, i tak se hasičům podařilo požár lokalizovat zhruba po devadesáti minutách. Hasiči na místě stále zasahují, pokračují v důkladné kontrole celého úseku zahoření a dohašují menší ohniska požáru. Co je příčinou vzniku i samotná výše škody po požáru je v šetření.

K dalším dvou požárům trávy v průběhu posledních dvou hodin vyjely také jednotky hasičů na Přerovsku a to u obce Osek na Bečvou, zde se ale jednalo o podstatně menší plochu hoření a hasiči požár během chvíle lokalizovali i likvidovali. K dalšímu požáru trávy aktuálně míří jednotky hasičů na Jesenicku, konkrétně do obce Vidnava, zde hoří tráva v příkopu rovněž menšího rozsahu.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet