Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali koně ze studny

V pondělí odpoledne spadl kůň do nechráněné studny ranče u Smraďavky na Uherskohradišťsku, při jeho záchraně museli zasahovat profesionální hasiči s jeřábem.

Dne 26. 6. 2006 v 16:40 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně koně ze studny u Smraďavky.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem, která byla tou dobou na nedalekém cvičení hasičů na hradě Buchlov. Na místo byla také vyslána jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se speciálním vyprošťovacím vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že do nechráněné studny na ranči nedaleko rekreačního střediska Smraďavka spadl kůň.

Před příjezdem záchranářů se snažil o pomoc sám majitel, který zabránil utonutí zvířete kalovým čerpadlem a soustavným odebíráním vody ze studny. Kůň ztrácel síly a bylo nutné rychle jednat.

Ve stejné chvíli, kdy majitel uslyšel zoufalé řehtání koně ze studny, šel zrovna přivítat veterináře, který přijel ošetřit jiného koně na ranč. Doktor tak byl u zvířete od prvního okamžiku a dohlížel na jeho zdravotní stav. Silný pramen vody neustále zaplavoval studnu, a proto bylo nutné průběžně vodu odčerpávat.

Profesionální hasiči se nejdříve snažili dostat ke koni zvěrolékaře, který by mu dodal utišující prostředky. Kůň spadl do pět metrů hluboké a poměrně široké roury studny, takže měl dostatek prostoru pro pohyb. S postupujícím časem však bylo zvíře stále nervóznější a ochablejší. Veškeré pokusy o jeho uklidnění byly přerušeny až do příjezdu jeřábu hasičů.

Po příjezdu vyprošťovací techniky měli hasiči problémy s překonáním terénu. Na místo museli přijet přes pastviny a dávat velký pozor u kaliště nedaleko studny. Nakonec se podařilo ustavit jeřáb tak, aby jeho dlouhé rameno dosáhlo alespoň částečně nad otvor studny.

Na popruhu a v záchranářské sedačce byl do studny spuštěn veterinář, který koně zklidnil utišujícími injekcemi. Sám mu také protáhl kolem těla jeden popruh a druhý instaloval sám majitel. Teprve poté bylo možné zvíře vytáhnout jeřábem ven. Venku byl kůň položen na zem, byla mu zakryta hlava a asi dvacet minut se čekalo na odeznění tišících prostředků. Podle prvotní prohlídky byl kůň v pořádku a pádem si nezpůsobil žádné vážné zranění.

Sám majitel ranče řekl, že sedmiletý Sid se odtrhl od stáda, pravděpodobně překonal zábrany výběhu na pastvinách a spadl na dno studny. V této době byla zrovna studna čištěna a byla z ní vyčerpána i část vody. Na dně však bylo hodně bahna, ve kterém se kůň propadal a rychle se vysílil.

Boj o záchranu koně trval přesně dvě hodiny od nahlášení události na operační středisko hasičů. Po vytažení koně ze studny se majiteli, všem záchranářům i pomocníkům z ranče velmi ulevilo. Do záchrany se průběžně zapojilo i několik dobrovolných hasičů, kteří se vraceli ze cvičení.

Za poslední tři roky je to již třetí událost ve Zlínském kraji, kdy byli profesionální hasiči požádáni o pomoc při záchraně koně.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet