Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plk. Drahoslav Ryba navštívil NATO. Byl i u ostré prověrky operačních center

Ve dnech 3. a 4. dubna 2012 navštívil generální ředitel HZS ČR plk. Ing. Drahoslav Ryba v doprovodu náměstka pro prevenci a civilní nouzovou připravenost brigádního generála Ing. Miloše Svobody centrálu NATO a úřady Evropské unie v Bruselu.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o jeho první oficiální návštěvu těchto institucí, bylo základem jednání seznámení se s jejich činností, jednání s českými zástupci a nastínění budoucí hlubší spolupráce.

Při návštěvě centrály NATO se setkal s mimořádným zplnomocněným velvyslancem při NATO, Martinem Povejšilem a projednal s ním další možné okruhy spolupráce v oblasti ochrany obyvatelstva v návaznosti na blížící se summit NATO v Chicagu.

Plukovník Ryba seznámili pana velvyslance s výsledky jednání Visegrádské skupiny, která proběhla v Praze na konci března.

Velvyslanec Povejšil vyzdvihl význam rychlého varování, vyrozumění a následného ukrytí obyvatelstva v souvislosti s protiraketovou obranou. V této souvislosti ocenil práci jak styčného důstojníka v Bruselu, tak expertů HZS ČR, kteří se také podílejí na řešení tohoto úkolu.

Plukovník Ryba se dále setkal s hlavním vojenským představitelem české armády, generálem Jiřím Balounem. Ten při svém rozhovoru ocenil výbornou spolupráci mezi armádou a Hasičským záchranným sborem, kterou měl možnost sám zažít například při povodních.

Další setkání proběhlo s vedoucí civilně vojenské plánovací sekce NATO, paní Francescou Tardioli, která seznámila generálního ředitele s organizačními změnami v NATO. Zdůraznila zapojení civilní ochrany do nevojenských aktivit NATO a poděkovala za aktivní práci zástupců České republiky ve Výboru pro civilní nouzové plánování a v jeho plánovacích komisích.

V závěru zmínila možnost dalšího druhu podpory mezinárodního štábu NATO, vysláním národního experta. Plk. Ryba přislíbil, že se touto otázkou bude vážně zabývat.

Následovala prohlídka Euroatlantického operačního střediska pro zvládání katastrof.

generální ředitel HZS ČR plk. Ing. Drahoslav Ryba
„Tato cesta rozšířila moje znalosti o činnostech NATO a EU a vytvořila základní předpoklady pro další prohlubování vzájemné spolupráce, a to zejména v oblastech, ve kterých Česká republika, dle vyjádření expertů těchto organizací, disponuje cennými schopnostmi“.

Při návštěvě Evropské rady měl plk. Ryba možnost poznat jednotlivé sekce a práci zaměřené na civilní ochranu. Diskutoval zde se zástupci Rady a vybranými diplomaty.

Plk. Ryba předběžně akceptoval pozvání diplomatů ze stálého zastoupení Portugalska a Francie k oficiální návštěvě, jejímž účelem bude posílení a rozšíření vzájemné spolupráce zejména v oblastech civilního nouzového plánování a poskytování humanitární pomoci.

Při jednání v Evropské komisi byl generální ředitel informován o průběhu příprav a projednávání nové legislativy, týkající se civilní ochrany. Ze strany komise byla nabídnuta možnost spolufinancování dopravy humanitární pomoci a záchranných týmů.

Při návštěvě Monitorovacího informačního centra proběhla úspěšně mimo jiné i ostrá prověrka spojení mezi tímto centrem a Operačním a informačním střediskem HZS ČR v Praze.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

Sdílet