Sobota 11. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch prachu s následným požárem řešili hasiči cvičně v České Lípě

Před Velikonocemi proběhlo v areálu firmy Bombardier Transportation Czech Republic a.s. velké taktické cvičení, kterého se zúčastnilo 8 jednotek hasičů.

Kromě místní podnikové jednotky a profesionálních hasičů z České Lípy a Jablonného v Podještědí zde procvičovali součinnost hasiči ze Staré Lípy, Nového Boru, Dobranova, Zákup a Skalice u České Lípy.

V 16:29 hodin jim byl ohlášen požár, který způsobil výbuch prachu ve filtrační jednotce tryskovny. Námět také předpokládal, že vlivem výbuchu dojde k poškození plynového potrubí průměru 100 mm umístěného v blízkosti filtru a následný plamen hořícího plynu rozšíří požár na skelet sousedního tryskacího boxu, ve kterém jsou povrchově připravovány kovové části ke stříkání.

Hasiči si tak cvičně museli poradit s požárem celé filtrační jednotky a navíc s nalezením zraněné osoby. Kvůli dodávce vody hasiči také prakticky vyzkoušeli hydrantovou síť a zřídili čerpací stanici na požární nádrži v areálu podniku. Jednotky se začaly vracet na základny kolem 18. hodiny.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet