Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči evakuovali 29 lidí z narušeného domu

K technické pomoci při zajištění domu s popraskanými zdmi vyjížděli dnes (27. června) odpoledne hasiči do Křenové ulice v Brně.

Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 12:55 hodin a průzkum na místě ukázal, že po demolici domu Křenová 71 se prudce zhoršil stav sousedního domu Křenová 73. Tento značně zchátralý objekt, který ale nebyl určen k demolici, po zbourání sousedního domu začal silně praskat, z narušeného potrubí začala stříkat voda, uvnitř se neustále uvolňovaly části zdiva a hrozilo zborcení celého domu. Hasiči nechali v domě vypnout elektřinu, plyn a vodu, dům i okolí včetně části Křenové ulice ve spolupráci s Policií ČR a Městskou policií uzavřeli a na místo povolali statika a zástupce Stavebního úřadu městské části Brno-střed. Po informaci, že v domě bydlí jedna žena, hasiči dům znovu prozkoumali, nikoho ale nenašli. Policie ČR z bezpečnostních důvodů evakuovala další dům Křenová 75. Z bytů policisté evakuovali 15 nájemníků, dalších 10 lidí z přízemní herny a čtyři lidi ze zdejší prodejny tabáku. Nájemníkům domu policisté zajistili přístřeší v přistaveném autobusu dopravního podniku. O události byla informována starostka MČ Brno-střed, dopravní podnik zajistil vypnuté trolejového vedení, vypnuto bylo rovněž veřejné osvětlení v této části ulice.

Přivolaný statik po prohlídce narušeného objektu Křenová 73 dospěl k závěru, že dům musí být zbourán a Stavební úřad zahájil řízení o odstranění stavby. Dům by měla zbourat firma, která zajistila demolici sousedního objektu. Tato firma zajistí náhradní ubytování jediné obyvatelce domu Křenová 73. Představitelé firmy zahájili transport speciálního bouracího mechanismu z Čáslavi. Jakmile bude mechanismus na místě a Stavební úřad ukončí řízení o odstranění stavby, začne demolice domu.

Protože připravovanou demolici zajistí odborná firma a po ohraničení prostoru nikomu v okolí nehrozilo nebezpečí, hasiči v 16:08 hodin místo předali uvedené odborné demoliční firmě a ukončili zásah. Dům a ohraničený prostor v okolí střeží Policie ČR, která na základě rozhodnutí statika od 16:11 hodin umožnila obyvatelům domu Křenová 75, aby se vrátili do svých bytů.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet