Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

S plameny ve větru bojovalo u obce Lukoveček dvanáct jednotek hasičů

Dne 10. 4. 2012 v 15:49 hod. byli hasiči informováni o požáru lesa u obce Lukoveček na Zlínsku. Plameny zasáhly nejdříve plochu asi jednoho hektaru, kde hořela suchá tráva a mladá lesní školka.

Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů ze Zlína a Holešova, které postupně posílily jednotky dobrovolných hasičů z obcí Lukoveček, Vlčková, Lukov, Zahnašovice, Kašava, Držková, Fryšták, Holešov, Kostelec a Štípa. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Lukoveček a Přílepy došlo k požáru v lesním porostu.

Vlivem silnějšího větru se plameny začaly rychle šířit do okolí a prostoupily také do vzrostlého lesa, kde hořel nízký porost.

Velitel zásahu si nechal na místo vyslat další posilové cisterny s vodou a v obavě o další možné šíření požáru si vyžádal vzlet letecké hasicí služby. Do lesa bylo postupně nataženo několik dlouhých proudů vody a hasiči se na několika místech snažili požár zastavit. Jen lokalizace požáru trvala hodinu.

Byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu. Po příletu letadla bylo provedeno několik shozů, ale silný vítr znemožňoval přesné zacílení. Hasicí letadlo se do likvidačních prací zapojilo asi po dobu půl hodiny.

Hasiči na zemi dál pokračovali v celkové likvidaci požáru. Dohašování jednotlivých ohnisek a prolévání místa požáru vodou bylo ukončeno kolem osmé hodiny večer.

Jednotky se začaly postupně vracet na své základny. Na místě zůstali dobrovolní hasiči na hlídání požářiště. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl nedbalostní při lesním hospodářství. Lesní dělníci se nejdříve snažili sami požár hasit, ale ve větru se plameny rychle rozšířily a byly nad jejich síly.

Požárem způsobená škoda na stromech byla odhadnuta v řádech desítek tisíc korun.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet