Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nedbalost způsobila velkou škodu

V úterý odpoledne došlo k rozsáhlému požáru v bývalém provozu na míchání lepidel ve Zlíně, Malenovicích, při kterém vznikla škoda za 2 mil. Kč

Dne 27. 6. 2006 ve 14:36 hod. byli hasiči informováni o požáru v provozu s lepidly v Malenovicích.

Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů z Otrokovic a Zlína se čtyřmi cisternami, které posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Malenovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v areálu soukromé firmy došlo k rozsáhlému požáru v jedné z budov s provozem na míchání lepidel.

Před příjezdem hasičů se snažili požár uhasit zaměstnanci, kteří použili velkokapacitní ruční hasicí přístroj. Vzhledem k rozsahu požáru to však nebylo dostatečně účinné a bylo nutné přivolat na pomoc hasiče.

Už při příjezdu hasičů byla část budovy v plamenech a z haly se valil hustý černý kouř. Hasiči museli k požáru proniknout v dýchacích přístrojích a proti plamenům bylo nasazeno několik proudů vody s pěnou. Bylo nutné rychle jednat, protože požár hořícího lepidla se rychle rozšiřoval do okolí. Včasným zásahem hasičů se podařilo zabránit dalšímu rozšíření do ostatních částí výrobní haly a na sousední provozy mícháren lepidel. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Další hodinu hasiči postupně ochlazovali velké nádoby na míchání lepidel a místo požáru odvětrávali přetlakovou ventilací. Z budovy se hasičům podařilo před plameny vynést tři velké tlakové nádoby s kyslíkem a jednu střední nádobu s plynem.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že požár vznikl v hale bývalé míchárny lepidel. V současné době byl provoz nefunkční a jedna jeho část byla určena k likvidaci. Pro rozebrání technologií si majitel najal soukromou firmu, která se měla postarat o likvidaci provozu a kovového odpadu.

Šetřením bylo zjištěno, že příčinou vzniku požáru je kuriózní, ale nedbalostní jednání jednoho ze zaměstnanců najaté firmy k likvidaci provozu. Při demontáži a vynášení částí technologií mu dírou v kapse vypadl zapalovač, který dopadem na podlahu způsobil jiskru a vznik požáru na zbytcích lepidla. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 2 mil. Kč. Požár zničil vzduchotechniku, elektroinstalaci a část střechy výrobní haly. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty provozů sousedních mícháren lepidel a budovy za 25 mil. Kč.

Před vjezdem do areálu firem k místu požáru došlo na silnici k dopravní nehodě mezi služebním zásahovým vozem zn. Tatra a osobním autem Daewoo Matiz. Při couvání přehlédl strojník Tatry 6×6 CAS 32 osobní auto za svým strojem a narazil na přední kryt jeho motoru. Ten byl nárazem zadního čela cisterny poškozen. Při dopravní nehodě nebyl nikdo zraněn. Zavinění ze strany řidiče cisterny bylo na místě vyřešeno v blokovém řízení policií. Na služebním vozidle hmotná škoda nevznikla a na osobním autě byla škoda vyčíslena na 15.000 Kč. Přítomnost alkoholu byla u obou řidičů vyloučena dechovou zkouškou.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet