Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dotace pro dobrovolné hasiče v Jihomoravském kraji budou i letos, dalších 28 milionů schváleno včera

Rada Jihomoravského kraje na svém jednání 3. dubna 2012 doporučila krajskému zastupitelstvu schválit poskytnutí účelových neinvestičních dotací z rozpočtu Jihomoravského kraje obcím v celkové výši 1 milion korun na výdaje na zabezpečení akceschopnosti jednotek sborů dobrovolných hasičů.

Účelové neinvestiční dotace z rozpočtu Ministerstva vnitra, Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR (GŘ HZS ČR) byly Jihomoravskému kraji pro letošní rok poskytnuty v celkové výši 3,221 milionu ko­run.

GŘ HZS ČR pevně stanovilo pro letošní rok finanční prostředky v celkové výši 1 milion korun na zabezpečení akceschopnosti jednotkám požární ochrany kategorie II a to na zabezpečení akceschopnosti jednotky SDH.

Jedná se o obce: Drnholec, Kyjov, Lednice, Strážnice, Velká nad Veličkou, Velké Opatovice, Velké Pavlovice, Ždánice, Zastávka u Brna a Slup. Každá z obcí má obdržet shodně 100 tis. Kč.

Zbývající finanční prostředky, tj. 2,21 mil. korun, jsou určeny na výdaje za účast na odborné přípravě, na výdaje za uskutečněný zásah jednotky SDH obce mimo svůj územní obvod na výzvu územně příslušného operačního informačního střediska HZS kraje v průběhu roku 2012 a na věcné vybavení v případě zbytku části celkové dotace, které nebyly vyčerpány na odbornou přípravu nebo zásahy.

Jihomoravský kraj souběžně připravuje rozdělení dotací jednotkám sborů dobrovolných hasičů obcí z krajského rozpočtu ve výši 28 milionů korun.

Jsem hrdý na to, že již od roku 2009 každoročně podporujeme dobrovolné hasiče na jižní Moravě v takovém rozsahu, nejvyšším proti ostatním regionům republiky. Rozhodně si to zaslouží, sami dobrovolně nasazují své životy v boji s ohněm, velkou vodou i jinými mimořádnými událostmi,“ uvedl hejtman Michal Hašek.

Návrh na rozdělení těchto dotací projednala krajská rada na jednání 19. dubna a schválila je.

„Jedná se o nejvyšší částku v porovnání s ostatními kraji, hasiči si tuto pomoc jistě zaslouží,“ zdůraznil hejtman Michal Hašek. „Na dobrovolných hasičích stojí Integrovaný záchranný systém, zejména během mimořádných událostí, jako jsou například povodně.“

Jde o dotace určené k zajištění a udržení akceschopnosti jednotek sborů dobrovolných hasičů, které se podílejí nejen na hašení požárů, ale i na záchranných pracích, při živelních pohromách nebo jiných mimořádných událostech.

Cílem programu je výrazné zlepšení materiálního vybavení jednotek dobrovolných hasičů zapojených do integrovaného záchranného systému kraje. Ty si mohou za dotace koupit či rekonstruovat automobily, cisternové stříkačky, zásahovou a pracovní výstroj a výzbroj, speciální vybavení pro záchranné a likvidační práce.

Těm žadatelům, jejichž žádosti byly posouzeny a doporučeny odbornou komisí, poskytne kraj dotaci maximálně do 70 procent celkových výdajů. Například na nákup zásahového požárního automobilu cisternové automobilní stříkačky (nebo jenom cisterny) se poskytuje dotace v maximální výši jednoho milionu korun.

Přehled dotací najdete v příloze článku.

www.kr-jihomoravsky.cz

Sdílet
Přiložené soubory
dotace.xls zobrazit online XLS 77 kB