Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Opatření k suchu v Jihomoravském kraji končí, opatrnost je ale stále na místě

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek dnes odvolal na území Jihomoravského kraje dobu zvýšeného nebezpečí vzniku požáru. 

Tak jako při vyhlášení jsem i nyní rozhodl na základě doporučení ředitele Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje. Podle jeho sdělení už pominuly důvody vedoucí k vyhlášení doby zvýšeného nebezpečí vzniku požáru, které jsem vyhlásil 21. března 2012.

Chci touto cestou poděkovat těm obyvatelům Jihomoravského kraje, kteří pochopili situaci a v uplynulých třech týdnech dodržovali příslušné zákazy a omezení.

hejtman Hašek

Rozhodnutí o odvolání doby zvýšeného nebezpečí vzniku požáru nabývá účinnosti uveřejněním na úřední desce Krajského úřadu Jihomoravského kraje a bude rozesláno na všechny obce v kraji.

K návrhu na zrušení opatření k období sucha vedlo snížení počtu požárů v posledních dnech. Zatímco v březnu hasiči v Jihomoravském kraji zasahovali u celkem 349 požárů trávy, polních a lesních porostů, v období od 1. do 11.4. těchto požárů bylo přes 60 a jejich počet klesá.

Přesto je ale opatrnost stále na místě. Hasiče nadále zaměstnávají požáry, způsobené nedbalostí při spalování suchého listí, trávy a dalšího odpadu ze zahrádek nebo klestí po lesní těžbě, a také případy vypalování porostů.

PhDr. Jiří Klement
kancelář hejtmana Jihomoravského kra­je

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet