Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Liberecku se zapojili do kampaně „Uber plyn!“

Kdo jiný by měl podpořit kampaň „Uber plyn!“ v Libereckém kraji, než právě profesionální hasiči. Denně pomáhají nejen u požárů, ale také dopravních nehod, jejichž počty jsou velmi vysoké. Například v loňském roce zasahovali hasiči HZS LK u 880 nehod.

Kvůli vysokému počtu havárek byly také u Hasičského záchranného sboru ČR zavedeny jednotky s tzv. předurčeností „A“ na zásahy u dopravních nehod. Tyto jednotky jsou zpravidla posíleny dvěma příslušníky na směnu a jsou vybaveny rychlým zásahovým automobilem nebo speciálně upraveným technickým automobilem.

Vozidlo má v sobě hydraulické vyprošťovací zařízení, které je nezbytným pomocníkem v případě, že zraněná osoba zůstane ve vozidle zaklíněná.

To ale není jediná činnosti, kterou jsou hasiči nápomocní, byť ji můžete nejčastěji vidět na různých prezentačních akcích či soutěžích. Než dojde k samotnému vyprošťování, hasiči musejí nejprve vůz stabilizovat a provést tzv. protipožární opatření.

Co si pod tím představit?

Hasiči musejí zamezit úniku provozních náplní nebo již uniklé kapaliny zasypat. Dále odpojí baterii, aby na vozidle nemohlo dojít ke zkratu, a vozidlo zajistí proti dalšímu pohybu. Při vyprošťování pak hasiči používají kromě hydraulického zařízení i další „vychytávky“ jako stříhač pedálů, rozpěrný válec, zachycovač airbagů, rozbíječ skla a spoustu dalších.

V případech, kdy jsou hasiči na místě dříve než záchranáři, poskytují zraněným první pomoc. Hasiči také zajišťují místo a okolí dopravní nehody, takže leckdy můžete vidět hasiče, jak řídí dopravu. Hasiči jsou zkrátka tým, který vždy pomůže.

Počty nehod, u kterých zasahovali hasiči HZS Libereckého kraje:

ROKPOČET
2006960
20071080
20081003
2009886
2010866
2011880
por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet