Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pátek třináctého, potok u kasáren a v něm nahlášeno třináct protitankových min

Dnes, 13. 4. 2012 v 16:53 hodin byl na linku 112 ohlášen nález třinácti min poblíž bývalých kasáren v potoce Svitávka v Nových Zákupech na Českolipsku. Zprvu informace nevypadala příliš věrohodně a ověřit ji jeli policisté společně s jednou dobrovolnou jednotkou ze Zákup.

Poté, co se nález potvrdil, vyrazili do Zákup také českolipští profesionální hasiči, řídící důstojník a samozřejmě policejní pyrotechnik. Hasiči vytyčili prostor nebezpečné zóny a pyrotechnik po 18. hodině miny postupně vytahoval. Jednalo se o 13 kusů protitankových min sovětské výroby, které byly bez rozbušek a tudíž nehrozilo přímé nebezpečí.

V tuto chvíli se řeší, kam budou miny odvezeny a zda je odveze pyrotechnik sám či za doprovodu hasičů.

Aktualizace 18:45

Pyrotechnik pomocí minohledačky nalézá v potoce další miny, už jich je 16. Zatím se neví, zda jde o ostré nebo cvičné, to bude možné zjistit až v trhací jámě v Ralsku. Podle počtu min bude rozhodnuto o doprovodu hasičů.

Aktualizace 19:15

Pyrotechnik nalezl v potoce nakonec 21 min. Byly naloženy na jeho vůz a hasiči vyrazili společně s ním v konvoji, který směřuje do části Kuřívody v Ralsku. Tím bude zásah českolipských profesionálních hasičů ukončen.

*Foto: mjr. Mgr. Ladislav Vakula *

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet