Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hala shořela i s uskladněnými látkami

Rozsáhlý požár zasáhl ve čtvrtek 29. 6. 2006 brzy ráno halu na zpracování vlněných látek v Branticích u Krnova (Bruntálsko). Na místě zasahuje 14 hasičských jednotek. Oheň se podařilo lokalizovat po čtyřech hodinách v osm hodin ráno, zcela uhašen byl krátce před polednem.


Před čtvrtou hodinou ranní zpozoroval okolojedoucí řidič hustý kouř, vycházející ze střechy objektu. Na místo vyslalo operační středisko hasičů profesionální jednotky ze stanic v Krnově a Bruntálu a dobrovolné hasiče z Krnova a Horního Benešova. Postupně byly povolány další hasičské jednotky, celkem 28 vozidel, z toho 17 cisternových automobilových stříkaček, jeden automobilový žebřík a další pomocná nebo speciální technika.

Příjezd první jednotky zkomplikovala hlavní příjezdová brána, která byla uzamčena. Po vniknutí do areálu firmy profesionální hasiči z Krnova zjistili, že uvnitř jedné z hal o rozměrech cca 20 × 60 metrů hoří v balících slisované vlněné látky.

Rychlým průzkumem byla vyloučena možnost, že by se v hořícím objektu nacházely osoby, proto byl další zásah zaměřen na ochranu okolí a odříznutí postupujícího požáru od nezasažené části haly. Celou dobu zásahu pracovali hasiči v dýchacích přístrojích, protože hořící látky způsobovaly vývin hustého tmavého kouře. Zásah byl pro hasiče velmi fyzicky náročný, přesto se podařilo dostat živel po dvou hodinách hašení pod kontrolu.

Po příjezdu posilových jednotek byl požár lokalizován a veškeré síly byly nasazeny na likvidaci požáru. Z důvodu lepších hasebních účinků bylo k hašení použito vody se smáčedlem, to znamená voda s lehkou příměsí pěnidla. Jako vodní zdroje byly využity dva hydranty a voda byla dopravována na požářiště kyvadlově cisternami. Aby hašení z vnějšku bylo účinnější, hasiči rozebrali část plechových stěn objektu pomocí rozbrušovací motorové pily.

Postupně se k zásahu sjelo 16 hasičských jednotek. Zasahovaly tyto jednotky: 3 z HZS MSK – stanice Krnov, Bruntál, Opava, 13 ze SDH (Sbor dobrovolných hasičů) – Krnov, Město Albrechtice, Lichnov, Zátor, Bruntál, Horní Benešov, Světlá Hora, Vrbno pod Pradědem, Komárov, Litultovice, Podvihov, Kravaře a Brumovice.

Předběžná výše škody je odhadována okolo 2 milionů korun, příčina požáru je v šetření. Při zásahu došlo k lehčímu zranění dvou hasičů.

Zhruba půl hodiny před polednem se podařilo hasičským jednotkám požár zcela likvidovat. Na místě zasahovalo od čtvrtečního rána (29.6.) až 16 profesionálních a dobrovolných hasičských jednotek z Bruntálska a Opavska. Zásah trval přes sedm hodin.

„Svým rozsahem a náročností to byl letos největší požár na Bruntálsku. Všichni hasiči si zaslouží poděkování, protože tu byl obrovský žár a balíky látky se velmi obtížně hasily. Navíc museli po celou dobu zasahovat v dýchacích přístrojích. Přitom se jim podařilo zachránit nejen všechny okolní objekty, ale i polovinu zasažené haly. Druhá polovina je jen začouzená,“ řekl velitel zásahu Jiří Patrovský.

Na místě zůstává už jen na kontrolu požářiště do 14:00 hodin dobrovolná jednotka z Krnova. Při zásahu byli lehce zraněni dva dobrovolní hasiči. Prvního z nich postihla nevolnost, patrně z velkého žáru a tepla, na druhého spadla železná trubka, následky ale nebyly vážné – pouze jej na místě „preventivně“ vyšetřil lékař Zdravotnické záchranné služby.
Sdílet