Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Ostravsku padaly stromy

K několika desítkám spadlých stromů vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči v noci na čtvrtek 29. 6. 2006 hlavně na Bruntálsku, ale také na Opavsku. Mohl za to silný poryv větru. Nejvíce výjezdů bylo do obce Oborná na Bruntálsku.Ilus­trační foto.

Po půlnoci vyjížděli například hasiči Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice Bruntál a Krnov celkem k sedmi nahlášeným případům se žádostí o odstranění spadlých stromů. Často šlo o skupinu stromů na silnici, a to především v obci Oborná. Krnovští hasiči navíc kontrolovali železniční trať vedoucí z Milotic nad Opavou do Vrbna. Před čtvrtou hodinou ranní byly jednotky odvolány k požáru haly s vlněnými látkami v Branticích.
Někteří obyvatelé Oborné se mezitím snažili spadlé stromy řezat a odstraňovat sami. Hasiči jim pomáhali i během čtvrtečního odpoledne – po návratu od požáru v Branticích.
V Zátoru se stromy dostaly až do elektrického vedení. Hasiči tu při jejich odstraňování spolupracovali se starostkou a s rozvodnými závody. Vyjížděli také do Lichnova.
Na Opavsku byla situace „klidnější“, hasiči tu likvidovali spadlé stromy kolem půlnoci ve třech případech, například v Raduni a Kateřinkách. Také pomáhali v Kylešovicích spravit plachtu z rozestavěné střechy domu, kterou silný vítr odhrnul a dům zatopil déšť.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet