Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali mláďata dravců

Nadvakrát během posledních tří dnů se profesionální hasiči z Karvinska postarali o záchranu čtyř mláďat poštolek. Hnízdo si totiž rodiče-dravci postavili v Českém Těšíně za okapem budovy mateřské školy ve Frýdecké ulici.

Nejprve v úterý 27. 6. 2006 ohlásila hasičům zaměstnankyně mateřské školy, že dvě mláďata vypadla z hnízda na stříšku. Na místo dorazili hasiči z místní stanice a Havířova, kteří měli nedaleko lezecký výcvik. Jeden z českotěšínských hasičů dovezl z domova klec a poštolky převezli do Karviné.

Ve čtvrtek 29.6. vypadlo z hnízda třetí mládě poštolky. Hasiči se o ně postarali a ještě přijeli s automobilovým žebříkem pro čtvrté, tedy poslední mládě v hnízdě. Obě převzala městská policie, která zařídila transport do Karviné.

Hasiči byli domluveni na předání malých dravců se Stanicí mladých přírodovědců v Karviné. Ta se o ptáky jistě dobře postará.

Pro děti i zaměstnance ekologicky zaměřené mateřské školy ve Frýdecké ulici bylo zážitkem jak pozorování hnízda s malými opeřenci a krmení dospělými dravci, tak i zásahy hasičů. „Hnízdo jsme tu objevili před dvěma týdny. První dvě mláďata i to třetí mládě zřejmě vypadla při prvním letu. Jak jsem si někde přečetla, bývají první lety tragické a rodiče byli navíc možná mladí a nezkušení. Naše poštolky to ale přežily,“ řekla vedoucí učitelka mateřské školy Jiřina Kratochvílová.

A jak reagovali na zásah hasičů ptačí rodiče? „Byli úplně v klidu, nijak nereagovali, byli ekologičtí,“ dodala učitelka.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet