Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár střechy rodinného domku v Říkovicích na Přerovsku se škodou více jak 2,5 milionu korun

Pět jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů vyslalo operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje k likvidaci požáru střechy rodinného domku v řadové zástavbě v obci Říkovice na Přerovsku.

Informaci o požáru převzala linka tísňového volání sedmnáct minut po jednadvacáté hodině v neděli 15. 4. 2012.

Společně s profesionální jednotkou požární stanice Přerov a to osádky dvou cisternových vozidel vyjely k posílení dvě dobrovolné jednotky Přerov a místní Říkovice. Několik oznamovatelů upřesnilo informaci nejprve o kouři a následně i plamenech ze střechy objektu. Naštěstí se v době vzniku uvnitř nikdo nenacházel a majitelé se po chvíli k požáru dostavili.

Hasiči za nasazení několika hasebních proudů svedli boj s obrovskými plameny, které byly vidět z velké dálky. K pomoci s likvidací byl k události povolán i automobilový žebřík mezikrajské výpomoci Zlínských hasičů z profesionální stanice Kroměříž, pro snadnější hasební práce.

Plameny se hasičům podařilo dostat pod kontrolu zhruba po dvou hodinách. Následně pokračovali a v tuto chvíli stále dohašují menší skrytá ohniska. Provádí rozebírání ohořelé střešní konstrukce a krytiny.

Celý zásah byl z pohledu zasahujících hasičů velmi komplikovaný a nebezpečný. Došlo k částečnému propadu stropní konstrukce do přízemí a i pohyb hasičů ve střešních prostorech musel být prováděn s maximální obezřetností a opatrností.

Majitel během zásahu požádal hasiče o možné zachránění z jedné, méně požárem zasažených přízemních místnosti, dvou králíčků. Naštěstí se zvířátkům nic nestalo a hasiči tak udělali obrovskou radost dětem, ty se o své mazlíčky velmi strachovaly.

Co je příčinou vzniku požáru je v současnosti v šetření, předběžnou výši škod vyčíslil majitel v řádech několika miliónu. Prvotní odhady hovoří o částce ve výši 2,5 miliónu korun.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet