Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Podhradí nad Dyjí opustilo přes 100 lidí

Podhradí nad Dyjí na Znojemsku, kde byl dnes po 4. hodině vyhlášen 3. stupeň povodňové aktivity, ráno opustilo přes 100 lidí.

Před 6. hodinou byly v obci nasazeny tři jednotky dobrovolných hasičů, kteří z dosahu vody odstraňovali překážky a lidem pomáhali zajišťovat majetek. Cennější věci a nábytek obyvatelům obce stěhovali do vyšších pater domů. Po vyhlášení evakuace starosta spolu s hasiči vyzval k opuštění objektů rekreanty z místní části Riviéra a Zálesí. Z těchto lokalit i z části rodinných domů odjelo přes 100 lidí. V obci je zatím zatopeno na 30 domů, pod vodou jsou silnice Uherčice – Podhradí a Stálky – Uherčice. V 9 hodin ráno korytem řeky Dyje do Vranovské přehrady přitékalo 440 m3 vody za sekundu, vzhledem k silnému dešti a stále zvyšujícímu se přítoku z Rakouska lze předpokládat zvyšování přítoku až na 490 m3 za sekundu. Voda ohrožuje také obyvatele Vranova nad Dyjí. V této obci zatím vyhlášena evakuace nebyla, voda však nastoupala k několika domům v místní části Benátky. Vzhledem k začátku prázdnin Policie ČR postaví na příjezdových komunikacích do zdejších rekreačních oblastí hlídky, které budou lidi upozorňovat na riziko povodní, případně podle potřeby oblast uzavřou.
Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje prověřuje zásoby pytlů, plniček písku a dalšího materiálu, starosty ohrožených obcí hasiči upozorňují, aby si zajistili dostatečné množství písku.
V 9:15 hodin byl odtok vody z Vranovské přehrady zvýšen na 210 m3 za sekundu. To znamená, že do 16 – 17 hodin by povodňová vlna měla dorazit do města Znojma. Situaci ve 14 hodin zhodnotí zasedání městského krizového štábu.
Sdílet