Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v Dolní Rokytnici: Hasiči zabránili velkým škodám

Požár domu v části obce Dolní Rokytnice „zvedl“ dnes večer pět jednotek hasičů. Na místo vyrazili kolem půl desáté večer se sedmi cisternovými vozy a ze Semil byla vypravena i automobilová plošina.

Jako první k požáru přijeli hasiči z Rokytnice nad Jizerou a ihned začali v dýchací technice s hašením. Velení u zásahu poté přebrali jilemničtí profesionálové, celkem na zdolání požáru nasadili hasiči 3 vodní proudy.

Z dalších jednotek na místě pomáhali hasiči z Jablonce nad Jizerou, Harrachova a také zmínění semilští profesionálové s výškovou technikou.

Zprvu hasiči použili k hašení vodu z cisteren a následně z místního potoka, který naštěstí tekl jen 40 metrů od domu. Na potoce tak zřídili čerpací stanoviště a cisterny doplňovali.

Požár dvoupatrového rodinného domu vznikl nejspíš v půdním prostoru, plameny zachvátily i dva pokoje v patře. Největším škodám se podařilo hasičům zabránit a také snad nebude poškozena statika krovu,“ popsal z místa sloužící řídící důstojník plk. Ing. Jiří Kovalský, Ph.D.

Po desáté hodině večerní hasiči nadále pokračují v hasebních pracích a pomáhají z domu vynášet nábytek a další vybavení.

Dle vyšetřovatele vznikl požár na balkoně v prvním nadzemním podlaží. Škoda byla stanovena na cca 400 tisíc korun a uchráněné hodnoty na 3 miliony korun. Příčina je stále v šetření. Dnes v 10 hodin bude vyšetřovatel HZS LK a Policie ČR na místě došetřovat příčinu vzniku požáru.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet