Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zlínský víkend

Několik zásahů hasičů Zlínského kraje za první červencový víkend.

Dne 1. 7. 2006 ve 14:12 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii osobního auta u Vizovic. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Vizovice a Loučka, pod vrcholem známého místa Barák, došlo k těžké havárii osobního auta zn. Š 120.

Starší řidič přejel do protisměru a havaroval se svým vozem v lesním úseku do stromu. Po nárazu se vozidlo dostalo mimo silnici a zůstalo nebezpečně nakloněno ve srázu pod cestou. Řidič utrpěl vážnou zlomeninu stehenní kosti a zranění na obličeji. V době příjezdu hasičů byl zraněný řidič vytahován záchranáři zdravotnické služby. Hasiči bleskově zajistili vozidlo proti převrácení, na což použili naviják zásahového vozu a skládací žebř. Vozidlo bylo zafixováno a mohly pokračovat práce na zajištění auta proti úniku provozních kapalin a proti případnému vzniku požáru. Zraněný muž byl přenesen do sanitního vozu a po prvotním ošetření byl převezen do nemocnice k další nezbytné péči, vyšetření a hospitalizaci.

V době zásahu složek integrovaného záchranného systému byla v místě havárie omezena průjezdnost na komunikaci. Doprava byla svedena na jednu stranu vozovky a kyvadlově řízena hlídkou policie. Hasiči se postarali o vytažení vraku vozu zpět na vozovku a o úklid po havárii.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dne 2. 7. 2006 v 04:20 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Mikulůvka na Vsetínsku. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Jablůnka a Bystřička. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v přízemí rodinného domu došlo k rozsáhlému požáru.

Už při příjezdu hasičů se z domu valil hustý kouř a uvnitř zuřil požár. Hasiči pronikli do domu a postupně požár lokalizovali a uhasili. Zásahem se hasičům podařilo zabránit rozšíření požáru na další části rodinného domu a uchránit tak značné hodnoty. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Zcela zakouřený dům byl postupně odvětrán přetlakovou ventilací.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru ohledáno. V době vzniku požáru nebyl nikdo v domě. Vyšetřovatel našel místo vzniku požáru a důležité stopy. Pravděpodobnou příčinou vzniku požáru byla určena technická závada na elektrickém ventilátoru s ohřevem vzduchu. Požár zničil kompletní vybavení obývacího pokoje i část stropu a způsobil předběžnou škodu ve výši 200.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty domu ve výši 800.000 Kč.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dne 2. 7. 2006 ve 12:13 hod. byli hasiči informováni o požáru skládky u Slavičína. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Slavičína s jednou cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlejšímu požáru odpadu na skládce mezi Slavičínem a Lipovou.

Už při příjezdu hasičů se ze skládky valil děsivý černý kouř, který byl větrem unášen směrem ke Slavičínu. Vjezd do areálu skládky byl uzamčen a hasiči museli násilím odstranit zámky na bráně i závoře. Velitel zásahu vydal rozkaz k provedení průzkumu v dýchacích přístrojích a po zjištění rozsahu požáru si okamžitě povolal posilující jednotky a cisterny sboru dobrovolných hasičů obcí Slavičín a Bojkovice. Po jejich příjezdu byla zřízena kyvadlová doprava vody ze Slavičína.

Hasiči rozvinuli několik proudů vody a začali postupně požár lokalizovat. Prvotní snahou hasičů bylo zabránit rozšíření požáru na blízkou hromadu pneumatik. Do prací byl později zapojen i těžký čelní nakladač, kterým se podařilo místo požáru zahrnout zeminou. Lokalizace požáru trvala přes jednu hodinu, další hodinu trvaly hlavní hasební práce a celkové uhašení bylo nahlášeno až v 17:30 hod. Dohlídku nad místem požáru zajistila jednotka dobrovolných hasičů ze Slavičína.

Dlouhodobý zásah v dýchacích přístrojích byl fyzicky náročný a pro doplnění tlakových lahví se vzduchem byl vyslán ze Zlína speciální vůz s náhradní dýchací technikou.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet