Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přes 30 lidí zahynulo při havárii metra

Více než třicet lidí zemřelo při vykolejení soupravy metra ve španělském městě Valencia. Dva vagony vykolejily v tunelu. Mnoho dalších lidí je těžce zraněno. V tunelu zasahují desítky hasičů a záchranářů.

Mluvčí zasahujících valencijských hasičů řekl, že dva vagóny metra vykolejily v tunelu valencijské trasy číslo jedna mezi zastávkami Plaza de Espana a Jesus.

„Stále ještě identifikujeme mrtvé, ale podle prvních odhadů jich bude více než 30,“ prohlásil k nehodě mluvčí regionální vlády Vincente Rambla. Podle zpráv CNN je zatím 34 mrtvých. Dalších čtrnáct lidí, včetně těhotné ženy, se podle záchranářů zranilo, několik z nich těžce.

Víc než 150 lidí už záchranáři z místa neštěstí evakuovali. Mnoho dalších cestujících je ale stále ještě uvězněných ve vlaku. Jeden z nich také vykolejení soupravy oznámil na tísňovou linku mobilním telefonem.

O příčinách havárie se zatím vedou pouze dohady. Objevily se názory, že vlak jel příliš rychle. Jiní ale spekulují, že se na metro mohla zřítit stěna tunelu nebo že měl vlak poškozená kola. Každopádně jde o jedno z nejhorších neštěstí tohoto druhu ve španělské historii.

Na místě stále pracují desítky hasičů a záchranářů. Podle předběžných výsledků šetření byla pravděpodobně příčinou nehody vysoká rychlost vlaku, při které došlo k prasknutí kola nebo nápravy

Zdroj: Novinky, AFP, CNN
Sdílet