Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ani deštivé dny neznamenají konec nebezpečí, hasiči na Zlínsku opět hasili trávu

Ani po několika deštivých dnech neustávají požáry v přírodním prostředí a hasiči tak nadále prodlužují svou sérii výjezdů a zásahů. Jen během středy 18. 4. 2012 vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči ve Zlínském kraji na sedm hlášených událostí podezření z požáru v přírodním prostředí.

Pět požárů pak museli hasiči na místě likvidovat. Výjezdy a zásahy evidujeme v obcích Kroměříž, Podkopná Lhota, Košíky, Kyselovice, Luhačovice, Pitín a Mistřice.

Znovu šlo nejčastěji o případy spalování suchých porostů nebo biologického odpadu, kdy došlo k rozšíření plamenů vlivem větru.

Byl zaznamenán ale také případ zakázaného plošného vypalování porostu, který se rozšířil do opuštěného objektu a způsobil další požár. Ani v jednom případě nebyly hmotné škody vyčísleny pro potřeby hasičů.


Nejnáročnější byl zásah u obce Podkopná Lhota, kam v 11:47 hod. vyjely čtyři cisterny profesionálních i dobrovolných hasičů ze Zlína, Slušovic a Kašavy.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že při pálení odpadu došlo k rozšíření požáru na okolní suchou trávu. Vítr dál rozšiřoval plameny až k blízkému lesu a muž provádějící pálení nedokázal požáru sám čelit.

Nakonec plameny zasáhly plochu asi 100 × 25 metrů a jen rychlým zásahem hasičů nedošlo k prostoupení plamenů do vzrostlého lesa. Požár se podařilo celkově uhasit asi po hodině zásahu. Do kopcovitého terénu bylo nataženo dlouhé vedení s několika útočnými proudy. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost muže, který byl za přestupkové jednání řešen v blokovém řízení.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet