Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V chrastecké škole dnes dopoledne hořelo, naštěstí jen cvičně

Dnes, ve čtvrtek 19. dubna, v 8.40 hodin došlo v kabinetu informatiky ve druhém nadzemním podlaží Základní školy v Chrasti k požáru. Ve vedlejší počítačové učebně zůstalo uvězněných 21 žáků s učitelkou. Plameny zcela odřízly únikovou cestu a na pomoc museli přijet hasiči.

Takový byl námět taktického cvičení, které se dnes uskutečnilo v Základní škole Chrast.

Po příjezdu hasičů na místo byla již téměř celá škola evakuována a hasiči se tak moli soustředit zejména na záchranu uvízlých dětí v počítačové třídě. Početní kontrolou bylo zjištěno, že chybí ještě čtyři osoby. Hasiči se rozdělili do čtyř skupin a v dýchacích přístrojích začali prohledávat budovu školy.

Průzkumná skupina zjistila, že hoří v kabinetu počítačové učebny a požár se rozšířil do chodby. Hasiči nasadili potřebné proudy k likvidaci požáru. Jelikož došlo k zakouření chodby, bylo rozhodnuto o zřízení vnější zásahové cesty pomocí výškové techniky.

Kouř rychle zaplnil celé druhé nadzemní podlaží školy. Všech uvězněných 22 osob bylo pomocí výškové techniky zachráněno.

Hledané čtyři osoby byly postupně nalezeny a z budovy zachráněny. První osoba byla nalezena v kotelně školy bez známek zranění, ale se známkami stresového jednání a paniky. Hasiči osobu vyvedli mimo nebezpečí. Další osoba byla nalezena na chodbě ve druhém podlaží v bezvědomí.

Tady hasiči uložili zraněnou osobu do nosítek, podali jí kyslík, vynesli z požárem zasažených míst a předali do péče zdravotníkům. Nasazena byla přetlaková ventilace k odvětrání zakouřených prostor.

Třetí osobu hasiči nalezli ve staré budově školy a vyvedena byla pomocí vyváděcí masky. Čtvrtá osoba byla nalezena na půdě a zcela bez zranění.

Požár hasiči zlikvidovali, velitel zásahu požádal zástupce města o umístění žáků do náhradních prostor a na místo se dostavil vyšetřovatel hasičů.

Cílem cvičení hasičů bylo seznámit se s problematikou a charakterem objektu Základní školy v Chrasti. Ověření dostupnosti výškové techniky, prověření nástupních ploch, evakuace osob a v neposlední řadě vyhledávání osob v neznámém objektu.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet