Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V „Nemocnici zvířátek“ se děti dozvídají, jak se chránit před úrazy

Nemocnice zvířátek pro děti a jejich plyšové kamarády je název preventivně výchovné akce pro děti, na které se v Brně tento týden podílejí i hasiči.

Akci od pondělí do pátku v Bílém domě na Žerotínově náměstí pořádají Mateřská škola na Jihomoravském náměstí v Brně-Slatině a zdejší Vyšší odborná škola zdravotnická.

V improvizované nemocnici zvířátek se děti mohou od pedagogů a studentů zdravotnické školy a od dalších odborníků dozvědět, jak se chránit před úrazy a jak postupovat při zranění.

Akce je součástí preventivního projektu, který reaguje na skutečnost, že podle statistik jsou neúmyslné úrazy u nás hlavní příčinou úmrtí dětí do 14 let a dětská nehodovost v ČR patří k nejvyšším v Evropě.


Děti z mateřinek a prvních ročníků ZŠ „nemocnici“ navštěvují v roli rodičů svých „zraněných“ plyšových zvířátek a s pomocí studentů – zdravotníků se zapojí do jejich ošetřování a léčení.

Kromě „nemocnice“ s čekárnami, ambulancemi, rentgenem, zubním či očním oddělením a operačním sálem si děti mohou prohlédnout také sanitku ZZS a seznámit se zásadami první pomoci u nehod. Hasiči ze stanice v Lidické ulici a z krajského ředitelství HZS JmK jim před Bílým domem ukazují zásahové vozidlo.

Ve vestibulu při prezentaci preventivně výchovného programu Hasík pak dětem předvádějí, jak se chránit před požáry a dalšími nebezpečnými situacemi. Od instruktorů programu Hasík se také dozvídají o první pomoci při popáleninách, nebo jak se chovat při průjezdu záchranářských vozidel.

Za pozornost a šikovnost při názorných ukázkách je hasiči odměňují tématickými omalovánkami a obrázky.

Nemocnici zvířátek, která se v Bílém domě na Žerotínově náměstí koná s podporou magistrátu, městské části Brno-střed a dalších partnerů a sponzorů, do pátečního poledne navštíví děti ze 26 mateřských a základních škol z celého Brna.

Každá škola od pořadatelů dostane autolékárničku, balíčky náplastí a kapesní brožurku o první pomoci zraněným dětem před příjezdem záchranářů.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet