Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Dvoře Králové lehla popelem opuštěná ubytovna, zasahovalo sedm jednotek, hasiči zachránili jednu osobu

Sedm jednotek hasičů likvidovalo včera 19. dubna 2012 večer požár bývalé ubytovny v Mánesově ulici ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku.

Požár byl na tísňovou linku hasičů ohlášen krátce po osmé hodině večer. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem.

Vzhledem k rozsahu požáru byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a na místo tak byly povolány další jednotky, a to profesionální hasiči z Trutnova, dobrovolní hasiči z Dubence, Hajnice, Bílé Třemešné, Mostku a Choustníkova Hradiště.

Při příjezdu první jednotky hasičů na místo byl požárem zasažený prakticky celý objekt, který se skládal z lehkých stavebních konstrukcí, jako dřevo, dřevotříska nebo sololit.

Stavební objekt o rozměrech zhruba 30 krát osm metrů byl zdevastovaný a obývaný převážně bezdomovci. Ti zde nejen přespávali, ale také stavbu rozebírali.

Hasičům se podařilo ze zničeného objektu, u kterého již byla propadlá střecha, zachránit jednoho podnapilého bezdomovce. Ten spal uvnitř hořícího objektu pod dekou. Hasiči jej vyvedli z hořící budovy a předali do péče záchranné služby.

Muž se pouze nadýchal zplodin hoření a po prvotním ošetření byl převezen do nemocnice.

Hasiči dostali požár pod kontrolu krátce po deváté hodině večer. Po lokalizaci požáru bylo nutné rozebrat zničenou konstrukci objektu. Požár ještě není zlikvidován, na místě ještě stále zůstávají profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem, kteří dohašují ohniska.

Hmotná škoda byla majitelem objektu vyčíslena na 1,3 miliony korun, uchráněné hodnoty na vedlejší budově činí 1 milion korun.

Příčiny vzniku požáru jsou předmětem šetření, jednou z hlavních vyšetřovacích verzí je nedbalostní jednání bezdomovců, kteří uvnitř přespávali.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet