Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řidič trolejbusu zachoval chladnou hlavu, nezastavil s hořícím trolejbusem u čerpací stanice

Dne 19. 4. 2012 ve 23:41 hod. byli hasiči informováni o požáru trolejbusu v Malenovicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se dvěma zásahovými vozy.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru u jednoho z kol nočního trolejbusu zn. Škoda Irisbus.

Požár vznikl u jednoho ze zadních kol trolejbusu, což řidič zaznamenal na kontrolkách a na poklesu tlaku v systému. Jeden z cestujících si všiml kouře.

Řidič trolejbusu správně vyhodnotil situaci, když hned s vozem a lidmi nezastavil, protože se zrovna nacházel před čerpací stanicí. Popojel do bezpečné vzdálenosti a zastavil u krajnice.

Na prvotní hašení plamenů použil svůj malý přenosný hasicí přístroj. Rychlým zásahem se mu podařilo zabránit rozšíření požáru do dalších částí nízkopodlažního trolejbusu. Ve voze bylo přepravováno jen asi pět osob, které v čas vystoupily a odešly. Nikdo nebyl zraněn.

Hasiči byli na místě požáru už za tři minuty po výjezdu ze stanice. Bleskově bylo nataženo vodní vedení a na hašení i ochlazování byla nasazena pěna. Hasiči požár dohasili a další hodinu postupně zasažené místo ochlazovali. Po uhašení byl trolejbus odtažen ke zkoumání do depa.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru jen předběžně ohledáno. Řidič vypověděl příběh o jízdě a vzniku požáru.

Šetřením techniků v dopravním podniku, společně s vyšetřovatelem hasičů, byla jako příčina požáru zjištěna a určena závada na brzdovém systému zadního kola.

Požárem způsobená škoda byla odhadnuta asi na 60.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek a trolejbus asi za 11 mil. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet