Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Liberečtí drážní hasiči cvičně zachraňovali cestující z kabinkové lanovky

V pátek 20. dubna 2012 v 7:55 hodin bylo operační středisko libereckých drážních hasičů požádáno o pomoc při záchraně několika osob v kabinkové lanové dráze na horský hotel Ještěd, kterou provozuje drážní dopravní společnost.

Jednotka HZSp SŽDC Liberec vyjela na místo události s technikou CAS 16 Renault Midliner, CAS 32 Tatra 815 a RZA Nissan Patrol.

Jednalo se o taktické cvičení jednotky SŽDC Liberec. Po příjezdu na místo události a po provedeném průzkumu bylo zjištěno, že v kabinkové lanovce nad libereckou sjezdovkou se nachází 6 osob, které v důsledku poruchy na provozu lanové dráhy zůstaly doslova „viset na laně“.

Hasiči na místě spolupracovali s obsluhou lanovky a provedli evakuaci celkem šesti osob z kabinky pomocí lezecké techniky. Jedna osoba při záchraně z kabinky upadla do šoku a musela jí být poskytnuta předlékařská pomoc.

Hasiči zraněné osobě nasadili krční límec a zafixovali ji do vakuové matrace, v které ji následně snesli po sjezdovce a předali do péče ZZS. Hasiči si v průběhu cvičení také obnovili praktické návyky při sebezáchraně slaněním s využitím lezecké techniky.

Součástí cvičení také bylo ověření dojezdových časů ke stanici lanové dráhy, a to třemi různým trasami.

Martin Ressl
zástupce velitele
JPO HZS SŽDC Liberec

Sdílet