Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

1905: Vzájemné půjčování výzbroje při cvičeních?

U některých sborů zakořenil se škodlivý obyčej, že do cvičení přicházejí někteří příliš pohodlní členové v občanském obleku úplně beze zbroje; jiní dostavují se sice v kroji pracovním, avšak nechtíce se daleko nositi s nepohodlnou zbrojí, spoléhají na to, že si ji, až na ně při cvičení řada dojde, vypůjčí od jiných členů, kteří od cvičení právě ustoupili.

Tento návyk zavdává příčinu k mnohým mrzutostem při cvičení. Nejde jen o porušení kázně a zbytečné zdržování cvičení, nýbrž nepořádek, jenž vzájemným půjčováním zbroje vzniká, může míti osudné následky pro člena, jenž půjčuje, i pro toho, jenž vypůjčuje.

Zbroji musíme důvěřovati, avšak důvěřovati můžeme jen tomu, co dokonale známe. Kdo vypůjčuje, nezná vlastností a nahodilých zvláštností cizí zbroje, jenž druhdy se mu ani svými rozměry nehodí, a ve spěchu, aby byl hned na místě, nevěnuje ani upevnění zbroje dost pozornosti.

Kdo zbroj půjčil, neví opět, zda-li mu byla v dokonalém stavu navrácena a důvěřuje snad zbroji poškozené, jež může mu způsobiti vážný úraz.

A proto netrpme nikdy ve sborech půjčování výzbroje. Nechť každý cvičenec dostaví se do cvičení v pracovním kroji a s vlastní zbrojí; kdo nezachovává se v této příčině dle cvičebního řádu, nepřipusťme jej ku cvičení. Povolíme-li několikrát, rozšíří se ošklivý a zhoubný zlořád jako nakažlivá nemoc a z výminek brzy stane se pravidlo, jež velmi nesnadno dá se pozměniti.

Text: Bouchal-Hblk/Technický rádce, Hasičské rozhledy, ročník XI., sešit 4. z února 1905, reprofoto Šechtl-Voseček

Sdílet