Čtvrtek 9. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali u úniku Argonu z cisterny

Dvě jednotky hasičů zasahovaly v pondělí 23. 4. 2012 dopoledne v obci Návsí (okres Frýdek-Místek), kde ze stojící cisterny slabě unikal argon a vytvářel pod vozidlem menší bílý oblak. Hasiči uzavřeli ve spolupráci s Policií ČR silnici a začali zkapalněný argon z cisterny kontrolovaně odpouštět. Událost se obešla bez zranění i zdravotních potíží.

Operační středisko hasičů bylo o úniku látky informováno v pondělí dopoledne dvacet minut po desáté hodině. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Třinci a jednotka dobrovolných hasičů z Jablunkova.

Při příjezdu hasičů byla cisterna bez řidiče. Podle obyvatel zde byla odstavena už od soboty, zhruba 30 metrů od nejbližší budovy. Protože argon je těžší než vzduch, unikající bílý oblak se držel při zemi. Plyn je sice netoxický a nehořlavý, má ale dusivé účinky a mohlo hrozit zatečení do sklepů nejbližších domů.

Silnice byla uzavřena asi na dvacet minut. Hasiči v dýchací technice kontrolovaně odpouštěli argon z cisterny, aby snížili tlak, protože manometr ukazoval hodnoty v červené zóně. Řidič cisterny po příchodu k vozidlu uvedl, že tlak se zvýšil zřejmě kvůli horší izolaci a zahřívání na slunci a že tlaková pojistka zvýšený přetlak upouští pod vozidlo, což je podle něj běžné. Na dotazy hasičů, zda je rovněž běžné stát s takovým nákladem v zastavěné oblasti, již tak ochotně nereagoval…

Řidič po odjezdu hasičů pokračoval několik minut v odpouštění a pak odjel směrem na Slovensko.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet