Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči bourali cestou k záchraně uvízlé srny, řidiče z osobáku museli vyprostit

Dnes po desáté hodině dopolední vyjížděli jablonečtí profesionální hasiči k záchraně srnky uvízlé v plotě. Při průjezdu křižovatkou v Jablonci nad Nisou nedaleko Kauflandu došlo ke střetu jejich cisterny a osobního vozu.

Jednotka tak zasahovala místo toho u nehody. Hasiči muže z vozu vyprostili a poskytli mu první předlékařskou­ pomoc.

Škoda na voze hasičů je předběžně odhadnutá na 100.000 Kč. Celý průběh události je nyní v šetření policistů.

Policie ČR: Muž nerespektoval zvukové a výstražné signály

71letý muž jedoucí s vozidlem značky Citroen Xsara po ulici Palackého ve směru do centra města, chtěl odbočit vlevo do ulice U Kostela. Stejným směrem se pohybovalo i nákladní vozidlo Hasičského záchranného sboru, které jelo na signál a mělo zapnuté zvukové a výstražné zařízení. Vozidlo hasičů předjíždělo protisměrem kolonu stojících vozidel. Ve chvíli, kdy míjelo osobní vozidlo Citroen, začal jeho řidič odbočovat vlevo. V důsledku střetu zadního kola osobního vozu a boku nákladního vozidla došlo k převrácení osobního vozidla na bok a následně i k nárazu do sloupu.

Hasiči jedoucí k zásahu jeli se zapnutým jak zvukovým, tak světelným zařízením, tedy jako vozidlo s právem přednostní jízdy ve smyslu ustanovení § 41 zákona č. 361/200 Sb., o silničním provozu.

Podle něho mu řidiči ostatních vozidel mimo jiné musejí umožnit bezpečný a plynulý průjezd, a jestliže je to nutné, zastavit vozidla na takovém místě, aby jim nepřekážela.

foto: Miroslav Gorčík

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet