Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Členy krizových štábů budou v Moravskoslezském kraji svolávat stroje

Ve středu 18. dubna proběhlo testovací vyrozumění členů všech krizových štábů v Moravskoslezském kraji, tzn. krizových štábů 22 obcí s rozšířenou působností i Krizového štábu Moravskoslezské­ho kraje.

Ilustrační foto

Na tom by nebylo až tak nic neobvyklého, neboť podobná cvičení se pro přípravu na živelní pohromy a jiné mimořádné události, včetně cvičných svolání členů krizových štábů, provádějí běžně.

Výjimečnost tohoto cvičení však spočívala v prostředku, kterým se bezmála 650 členů krizových štábů vyrozumívalo. Je jím systém AMDS. Jde o zkratku automatické doručování hlasových zpráv (z angl. Automated Message Delivery System), kterým se v kraji už několik let (od jara 2009) svolávají jednotky požární ochrany.

Jedná se o zařízení, které na základě databáze osob, kterou Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje neustále aktualizuje, v případě aktivace konkrétní cílové skupiny osob, zazvoní na telefony a hlasovou modulací volitelného textu informuje příjemce.

Systém AMDS následně vygeneruje protokol, ze kterého lze vyčíst úspěšnost doručených hlasových zpráv a další potřebné informace.

Jedinečnost a vysoká míra efektivity tohoto systému ani tak nespočívá v tom, že si hasičský záchranný sbor ušetří práci s mluvením.

Předností tohoto systému je RYCHLOST, rychlost nastartování řešení situací, při níž jsou lidské životy, zdraví, životní prostředí a majetek v bezprostředním ohrožení.

Pro názornou ukázku: zatímco dříve se členové krizových štábů obvolávali ručně a individuálně, kdy jeden krizový štáb v počtu cca 30 osob zabral jednomu operátorovi takřka hodinu, dnes je schopen systém AMDS za tento čas obvolat 10 stejně početných krizových štábů, tedy cca 300 osob, tzn. desetkrát rychleji.

Testování prokázalo funkčnost tohoto nového systému, kterým disponuje Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje, konkrétně operační a informační středisko, které se nachází v budově Integrovaného Bezpečnostního Centra v Ostravě. V případě žádosti o aktivaci krizového štábu již bude využíván tento systém.

Sdílet