Pátek 10. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár obchodu v Mutěnicích hasí šest jednotek, škoda dosáhne ke dvěma milionům

Prodejnu potravin s večerkou vietnamských obchodníků dnes odpoledne zcela zničil požár v Mutěnicích na Hodonínsku.

Ve starším přízemním domě v Masarykově ulici o půdorysu zhruba 22 krát 10 metrů začalo hořet v podvečer uskladněné zboží ve dvorní části. V době vzniku požáru byli v prodejně tři asijští obchodníci.

Požár zpozorovala 23letá prodavačka, která šla do skladu pro zboží a ve dvorním traktu domu uviděla šlehat plameny. Oheň se snažila hasit kbelíky s vodou, plameny se ale velmi rychle šířily do ostatních prostor domu. Mladá žena se při tom nadýchala zplodin hoření a zdravotníci ji k dalšímu ošetření převezli do nemocnice.

Hasiči hlášení o požáru na tísňové lince přijali v 17.11 hodin. Protože plameny se rychle rozšířily na celý dům, krajské operační a informační středisko HZS JmK vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. K zásahu vyjeli profesionální hasiči ze stanice v Hodoníně a dobrovolné jednotky z Mutěnic, Čejkovic, Dubňan, Hovoran a Šardic.

Při jejich příjezdu již byl celý dům včetně dvorního traktu v plamenech ve třetí ze čtyř fází hoření.

Hasiči po odpojení el. proudu proti plamenům nasadili šest vodních proudů, přes intenzívní zásah šesti požárních jednotek se ale dům nepodařilo zachránit.

V objektu se začala propadat střecha, účinné hašení komplikovaly zásoby zboží, které byly v průjezdu a ve dvorní části domu do výše 1,5 metru. Hasiči kromě likvidace požáru prodejny bránili také rozšíření ohně na okolní budovy.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu v 17.55 hodin. K odvětrání silně zakoušeného domu hasiči nasadili přetlakové ventilátory. K vyklízení a vyvážení zásob prohořelého zboží hasiči použili nakladač. Kromě dohašování lokálních ohnisek hoření bylo nutné postupně rozebírat a hasit zbytky zborcené střechy domu.

Likvidaci požáru hasiči ukončili ve 21.39 hodin. Ke střežení požářiště na místě až do ranních hodin zůstala místní dobrovolná jednotka.

Starší přízemní dům s prodejnou včetně zásob zboží požár zničil. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK. Škodu podle předběžného odhadu vyčíslil na nejméně dva miliony korun. Z toho na 1,5 milionu korun ocenil hodnotu zničeného domu a na půl milionu korun cenu zničených zásob potravin.

Do výčtu škod zatím není zahrnuta hodnota ohořelé střechy sousedního rodinného domu a vedlejší restaurace, které oheň a žár poškodil okna a vzduchotechniku. Zařízení restaurace navíc částečně promáčela voda použitá při hašení prodejny.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet