Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení: Psychicky narušený muž se chtěl upálit na věži kostela

Dne 25. dubna 2012 v 10:20 hodin nahlásil na tísňovou linku 112 psychicky narušený muž z věže kostela Panny Marie Sněžné na náměstí v Rokycanech úmysl spáchat veřejně sebevraždu upálením. Jako rukojmí držel svoji dceru a ohrožoval ji na životě sečnou zbraní.

Na místo se dostavily všechny složky IZS. Hasiči do věže kostela natáhli hadicové vedení a ustavili výškovou techniku (Automobilový žebřík AZ 30 z Rokycan a AZ 50 se stanice Plzeň-Košutka). Poté se řídili povely policie. V koši žebříku byl mimo jiné dopraven k ochozu věže policejní vyjednavač.

Účelem cvičení byla spolupráce složek IZS a jejich odborná příprava v souvislosti s demonstrativním úmyslem rozšířené sebevraždy.

Cílem cvičení bylo především prověřit vytipované příjezdové trasy a ověřit operační časy složek IZS, procvičit řízení a koordinaci složek IZS při společném zásahu a nácvik vedení zásahu při DUS, seznámit zúčastněné složky IZS s postupy při vyjednávání a podpora prováděná jednotkami PO při činnosti vyjednavače a nácvik vedení zásahu při zásahu s demonstrovaným úmyslem sebevraždy, včetně taktických postupů vedoucích k odvrácení možné iniciace požáru.

Zúčastněné složky:

PČR
Hlídka OOP Rokycany
Vedoucí ÚO Rokycany
Vyjednavač ÚO Rokycany
Vyjednavač v pohotovosti KŘPP
Zásahová jednotka KŘPP
Dopravní hlídky

ZZS RLP

HZS Rokycany
HZS Plzeň-Košutka

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet