Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

S bambi vakem hasiči trénovali i v Bynovci u Děčína, může se jim hodit

Hlavně si sundejte baterky z helmy, ať se nechytne do lan. To je pak nepříjemné,“ zní poslední pokyny před prvním vzletem policejního vrtulníku v Bynovci u Děčína. Hasiči se právě chystají nacvičovat plnění závěsných vaků.

Když se krátce po desáté hodině rozduní obloha, přitáhne to pozornost řady místních lidí, kteří se přišli podívat na bynovecké letiště. Policejní vrtulník, několik hasičských aut a v nich čtyři desítky hasičů zde totiž nejsou každý den.

Na cvičení jsme pozvali všechny jednotky, kterých se mohou požáry ve ztíženém terénu týkat,“ říká velitel děčínské stanice Jiří Hykl. Do Bynovce tak dorazili dobrovolní hasiči ze Hřenska a profesionálové ze všech stanic na Děčínsku.

Pro řadu z nich to je první setkání s hasícími vaky.

Proudnice vždy mějte na ramenou. Pokud je budete mít pod rukou a vak s sebou cukne nahoru, skončíte na zádech. A nikdy neodcházejte od naplněného vaku po směru letu, vždy do stran,“ varuje hasiče instruktor hasičské záchranné služby. Poměrně často hasiči hasí právě s proudnice pod rukou – a to by se jim mohlo při plnění vaků pod vznášejícím se vrtulníkem zle vymstít.

Pokračování článku včetně videa přinesl server děčínského Deníku.

DENÍK.cz / Alexandr Vanžura – decinsky.denik.cz

Sdílet