Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rybářům v mobilní chatce u Brumova shořely všechny pruty i sítě

Dne 26. dubna 2012 v 02:47 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlému požáru obytné buňky a přístavku u rybníků u obce Brumov.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk s jedním zásahovým vozem, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Brumova a Bylnice.

Požáru si všiml jeden ze svědků, který událost ohlásil na policii a následně byli informováni hasiči. Ti vyjeli na místo se dvěma cisternami a jedním dopravním automobilem.

Už při příjezdu hasičů byl z dálky vidět rozsáhlý požár a plameny. Hasiči byli na místě ze šest minut po výjezdu. Postupně bylo rozvinuto vodní vedení a začal hasební útok. Požár se podařilo rychle lokalizovat, ale celková likvidace zabrala asi dvě hodiny.

Během zásahu museli hasiči rozebrat a rozhrabat požářiště, protože nebyla od počátku zcela vyloučena možnost přítomnosti osob uvnitř objektu. Po průzkumu nebyl nikdo nalezen a událost se tak obešla bez zranění.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru předběžně ohledáno. Plameny zcela zničily mobilní chatku s přístavkem, kterou majitel pronajal místním rybářům. Těm tak při požáru shořely všechny rybářské potřeby, včetně prutů a sítí.

Zásahem hasičů se podařilo uchránit jen část věcí asi za 20 tis. Kč. Vyšetřovatel nemohl zatím vyloučit možnost úmyslného založení požáru, a proto si na pomoc vyžádal nasazení speciálně cvičeného psa na vyhledávání akcelerantů hoření.


Dopoledne se na místo požáru sjel tým vyšetřovatelů hasičů i policistů. Nasazeni byli také speciálně cvičení psi na vyhledávání akcelerantů hoření.

Použití psů se ukázalo jako klíčové, když byly nalezeny důležité stopy pro další odborné zkoumání. Případ je nadále v šetření policie pro podezření z úmyslného založení požáru neznámou osobou.

Majitel dále upřesnil požárem způsobené škody, které jsou vyčísleny na 180.000 Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet