Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení složek IZS na Jesenici

Na jesenické přehradě bylo 27. a 28. června 2006 rušno. Lidé kolem přehrady a také řidiči projíždějící po její hrázi byli nepochybně překvapeni motorovými čluny s neobvyklými posádkami a zejména vrtulníky, kopírujícími v přízemním letu vodní hladinu.

K tomu všemu charakteristický rachot a zápach spáleného leteckého paliva. Od vrtulníků se co chvíli oddělovaly postavy ve speciálních oblecích a padaly do vody. Po několika minutách se vrtulníky na místo seskoku vracely a vysazovaly do vody další lidi – záchranáře. Ti měli za úkol dříve vysazeného člověka – oběť – najít a připravit k vyzvednutí z vody. Poté přivolat vrtulník, zachytit shozené lano a spolu s obětí se nechat vytáhnout na palubu stroje. Nebo se nechat přenést v podvěsu pod vrtulníkem na pevnou zem.

Tématem cvičení složek Integrovaného záchranného systému byla záchrana osob z vody za použití vrtulníku. Místem konání byla přehrada Jesenice. Cvičili hasiči z Chebu, Mariánských Lázní, Karlových Varů a Aše, dále příslušníci PČR a Báňské záchranné služby. Vojenské vrtulníky Letecké záchranné a pátrací služby AČR přiletěly z mateřského letiště Plzeň – Líně. Tam se také konala v pondělí 26. 7. 2006 instruktáž a příprava všech cvičících. Proškolovaly se předpisy, probíral se plán nadcházejícího cvičení a některé složitější manévry se cvičily tzv. „na sucho“. Celkem cvičilo téměř 50 lidí.

Počasí tentokrát cvičícím jednotkám výjimečně přálo. Bylo možno procvičit záchranu lidí ze všech možných i nemožných situací. Při každém manévru bylo zřejmé, že posádka vrtulníku tvoří spolu se záchranáři ve vodě nebo na lodích jediný nedělitelný tým, který pracuje se suverénní jistotou. Poslední den cvičení přiletěl z Plzně i druhý vrtulník, a tak nad vodní hladinou operovaly společně.

Cvičení nepochybně splnilo svůj účel. Při nácviku záchranných akcí byla procvičena činnost a součinnost úplně všech zúčastněných. Splnilo i společenský účel. Byly posíleny mnohaleté přátelské vztahy mezi příslušníky složek Integrovaného záchranného systému a navázány vztahy nové. Pro občany je ovšem důležité, že tyto záchranářské týmy jsou schopny velmi rychle zasáhnout kdekoli na území kraje, pokud se kdokoli z nás ocitne ve složité situaci v ohrožení života.

Text: František Petr – tiskový mluvčí HZS Karlovarského kraje

Rozsáhlou fotogalerii najdete na webových stránkách tiskového mluvčího HZS Karlovarského kra­je
Sdílet