Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

S hrozivě vypadajícím požárem si hasiči poradili za 20 minut

Je 17:08 hodin, hasičům je ohlášen prostřednictvím linky 112 požár pneumatik v části obce Velký Grunov na Českolipsku. Stoupající oblak kouře je vidět až z České Lípy.

Proto je ihned na místo vysláno šest jednotek hasičů, v Liberci opět nakládají chemický kontejner, který má na místo dopravit 2000 litrů pěnidla a speciální přístroj GDA-2.

Jak hasiči po příjezdu zjišťují, jedná se o požár v přírodním prostředí na rozloze zhruba 50×10 metrů, kde hoří keře a poházené pneumatiky. Naštěstí nejsou ohroženy ani lidské životy ani budovy. Přesto je prostor silně zakouřen a hasiči nasazují na požár 3 proudy na střední pěnu a 1 proud s pyrocoolem.

Měli jsme štěstí, že zásoby hasičů z Jablonného a Zákup vystačily na pokrytí celého požářiště,“ doplňuje z místa události velitel zásahu českolipských profesionálních hasičů ppor. František Luňák. Potom hasiči použijí 3 útočné C proudy se smáčedlem. Hrozivě vypadající požár je tak během dvaceti minut lokalizován.

Po několika minutách přijíždí také vyšetřovatel příčin požáru. Jak se dozvídá, muž pálící odpad s papíry nedodržel zásady požární bezpečnosti při používání otevřeného ohně. Vítr mu papíry rozfoukal a ty způsobily popsaný požár, ke kterému vyjelo sedm cisternových vozů. Událost byla vyřešena blokovou pokutou.

Zasahující jednotky: PS Česká Lípa, PS Jablonné v Podještědí, PS Liberec, Mimoň, Brniště, Zákupy, Stráž pod Ralskem.

Foto: Hasiči Mimoň

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet