Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru technologií pražírny kávy ve Valašském Meziříčí se podařilo uchránit značný majetek

Dne 26. 4. 2012 ve 21:24 hod. byli hasiči informováni o požáru technologií firmy ve Valašském Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Poličné a Jablůnky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v technologiích na pražení kávy.

Požár byl zjištěn po výpadku proudu a následném zprovoznění. Při pražení kávy došlo k požáru v části odpadních vývodů z pražičky. Provozní problém byl zjištěn přímo zaměstnanci, kteří také zpočátku proti požáru zasáhli sérií přenosných pěnových hasicích přístrojů. Část technologií však nebyla přístupná a na pomoc museli vyjet hasiči.

První cisterna profesionálů dorazila na místo požáru už za dvě minuty po výjezdu z nedaleké stanice. Hasiči do potravinářského provozu přinesli další pěnové hasicí přístroje. K likvidaci požáru rozvinuli navíc vysokotlaké vodní vedení, kterým hasili po rozebrání pražírny. Celková likvidace požáru zabrala hasičům asi hodinu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Zaměstnanci vypověděli příběh o výpadku elektrické energie a krátkodobé odstávce provozu. Po znovuobnovení proudu se pražírna rozběhla, ale nedošlo k zapnutí ventilátoru odvodu horkého vzduchu. Ve zvýšené teplotě provozu došlo ke vznícení prachu i usazených odpadních částí z kávy a k následnému požáru.

Plameny poškodily část technologie a došlo k zakouření potravinářského provozu, který byl zastaven. Požárem způsobené škody byly odhadnuty na 200.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek a technologii pražírny kávy za 10 mil. Kč. Příčinou vzniku požáru byla technická závada.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet