Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouře přidělaly hasičům práci

Bouřky a přívalové deště zasáhly o víkendu republiku. Na mnoha místech hasiči odklízeli popadané stromy a čerpali zatopené domy, sklepy a další místa.Ilustrač­ní foto.

Meteorology avizovaná silná bouře se v rámci Moravskoslezského kraje přehnala v sobotu 8. 7. 2006 odpoledne nakonec hlavně nad Bruntálskem a v této oblasti (především v Krnově a ve Vrbně pod Pradědem) rovněž zaměstnala víkendové odpoledne a večer nejvíce hasičů. Jen ojediněle vyjížděli hasiči k čerpání sklepů v dalších částech kraje, například v Bílovci na Novojičínsku a v Českém Těšíně (Karvinsko). Například Ostravu silný déšť minul.
Nejhorší situace byla v sobotu odpoledne na Bruntálsku v Krnově v okolí Hlubčické ulice. Voda zde zatopila sklepy zhruba v padesátce rodinných domů. Na místě zasahovalo šest desítek profesionálních a dobrovolných hasičů z osmi jednotek. Z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje vyjely k zásahům jednotky v Bruntále a Krnově, dobrovolní hasiči přijeli z Krnova, Města Albrechtic, Horního Benešova, Lichnova, Zátoru a také z podniku KOS (Krnovské opravny a strojírny) Krnov.
Vodu čerpali pomocí plovoucích čerpadel, přenosných stříkaček a kalových čerpadel. Část sil a prostředků museli současně hasiči soustředit i na odčerpání vody ze suterénu nemocnice v ulici I.P. Pavlova v Krnově. Pomoc ukončili až v sobotu pozdě večer.
Na Vrbensku (také Bruntálsko) způsobila silná bouře rozvodnění místní říčky a její vylití z koryta. Došlo k zatopení několika domů a poškození povrchu silnice. Na pomoc vyjely jednotky HZS MSK ze stanice Bruntál a místní dobrovolná jednotka z Vrbna pod Pradědem. Protože déšť brzy ustal, situace se stabilizovala a hasiči mohli začít okamžitě čerpat vodu ze zatopených sklepů. Celkem na Vrbensku hasiči zasahovali v sedmi objektech.

Stejná situace byla i v Jihomoravském kraji. Při odstraňování následků vichřice, bouřek a přívalových dešťů hasiči v Jihomoravském kraji od sobotního rána dosud (14:00 hod.) zasahovali u více než 30 událostí. Kromě odčerpávání zatopených sklepů a dalších suterénních prostor hasiči také čistili kanalizaci a komunikace od nánosů bláta a odstraňovali vyvrácené stromy a větve. Nejvíc zásahů měli na Brněnsku a Břeclavsku.
Už v sobotu dopoledne hasiči v Brně vyjížděli k čerpání vody ze zatopených sklepů prodejny v Nádražní ulici, obchodního domu Bauhaus v Heršpické ulici, domu v Jilemnického ulici, v Bílovicích nad Svitavou a nádraží v Sokolnicích na Brněnsku. V Holasicích na Brněnsku odstraňovali uvolněnou větev, v Neslovicích rozlomený strom, v Rosicích větve, které spadly na elektrické vedení.
Desítky dalších výjezdů následovaly po sérii bouřek v sobotu po 19. hodině. Vodu ze zatopených sklepů hasiči čerpali v Brně v Havranní, Havláskově a Ledárenské ulici, na Brněnsku v Zastávce–Staré Osadě, v ulici Bašty v Ořechově, v Syrovicích, v Hrušovanech u Brna v ulicích Zahradní, Masarykově, Stávání, Viniční, Sídliště, Příční, Jiřího z Poděbrad, v Židlochovicích ve Dvořákově ulici, v Moutnici v Orlovně a na dalších místech obce, v Sobotovicích v Kovární ulici, v Lažánkách a v Blučině v ulici 9. května. V Hrušovanech a v dalších místech Brněnska hasiči také čistili komunikace a kanalizaci od bahna, v Žabčicích i v několika jiných obcích odstraňovali vyvrácené stromy a větve. Až do pozdních nočních hodin v krajském městě a v okrese Brno-venkov zasahovalo 14 hasičských jednotek, z toho dvě jednotky profesionálních hasičů a 12 jednotek dobrovolných hasičů.
Na Břeclavsku hasiči čerpali vodu ze zatopených sklepů a ostatních prostor a uklízeli bahno ve Velkých Bílovicích a ve Velkých Němčicích. Při odstraňování následků lokálních záplav v uvedených obcích zasahovalo pět hasičských jednotek – profesionální hasiči z požární stanice v Hustopečích a dobrovolní hasiči z Velkých Němčic, Vranovic, Velkých Bílovic a Velkých Pavlovic.
V neděli hasiči odčerpávali zatopený sklep domu v Poděbradově ulici v Brně-Králově Poli a několik sklepů ve Znojmě.

V neděli se odpolední bouřka přehnala pásem přes Jihočeský kraj. Na Českokrumlovsku museli hasiči likvidovat padlé stromy.

Na Branišovské silnici v Českých Budějovicích zaplavila voda, která se vylila z kanálů, garáže. Dopravu tam musela řídit policie. Nejvíc vody spadlo podle meteorologů ve Chvalšinách a v Brloze na Českokrumlovsku.

Bouřky a déšť zasáhly i severomoravské Jeseníky. „Podle radarových odhadů napršelo v okolí Rýmařova na Bruntálsku přes 70 mm srážek během posledních dvou hodin,“ informovali odpoledne meteorologové. Stanice Ovčárna pak hlásila 32 mm za hodinu.

Bouřky zaznamenali meteorologové i ve středních Čechách, na Pardubicku, Královéhradecku, na Vysočině a na jihu Moravy. Podle zprávy ČHMÚ jsou bouře doprovázeny přívalovými dešti. Podle radarového dohadu mohlo napršet až 50 milimetrů za hodinu.
Sdílet