Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár chatky v kolonii u Malenovic způsobil škodu za 10 tisíc

Dne 27. 4. 2012 v 04:29 hod. byli hasiči informováni o požáru chatky u Malenovic na Zlínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem, kterou posílila jednotka městských hasičů ze Zlína a jednotka dobrovolných hasičů ze Lhoty u Malenovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v chatové a zahrádkářské kolonii došlo k rozsáhlému požáru celodřevěné chatky.

Požár zpozorovali svědci, kteří obývají jednu ze sousedních chat v kolonii. Událost ohlásili na tísňovou linku policie a následně byli informováni i hasiči. K požáru byly vyslány tři jednotky hasičů s cisternami.

První cisterna hasičů ze Zlína dorazila na místo za devět minut po výjezdu ze stanice. Velitel zásahu ohlásil, že požár zasáhl prakticky celý objekt. Ten se vlivem plamenů částečně zřítil a dohoříval. Hasiči rozvinuli vodní vedení, požár lokalizovali asi po deseti minutách zásahu a celková likvidace požáru byla ohlášena před půl šestou ráno. Část konstrukcí chaty museli hasiči rozebrat a dohasit. Zásahem hasičů se podařilo zabránit dalšímu rozšíření požáru do okolí a na další blízkou chatu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Majitel uvedl, že chatku delší dobu neobývá a slouží mu jako úschovna nářadí. V troskách vyšetřovatel nalezl stopy po obydlení, pravděpodobně bezdomovcem. Požár zasáhl a zcela zničil celodřevěnou chatu o rozměru asi 6 × 6 metrů, dále poškodil uskladněné dřevo v blízkosti.

Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností nedbalost neznámé osoby, která chatku bez vědomí majitele obývala. Způsobená škoda byla odhadnuta do 10 tis. Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit sousední objekt asi za 50 tis. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet