Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z válcovité tlakové nádoby unikala neznámá látka, pyrotechnik rozhodl o odstřelu

V pátek 27. dubna v 13.07 hodin byl na krajské operační a informační středisko hasičů oznámen nález válcovité tlakové nádoby s neznámou látkou ve Zdechovicích v zámeckém parku.

Tlaková nádoba a protitankové miny byly nalezeny při výkopových pracích. Na místo byli přivoláni hasiči ze stanic v Přelouči a Pardubicích a dále místní dobrovolní hasiči.

Zasahující hasiči ihned provedli evakuaci zaměstnanců provádějících výkopové práce a dále obyvatele asi čtyř domů, které se nacházely v těsné blízkosti. Celkem bylo evakuováno 17 osob.

Uzavřena byla i komunikace vedoucí okolo zámeckého parku. Vytyčovací páskou byla označena nebezpečná zóna a na místo byl přivolán policejní pyrotechnik. Ten průzkumem zjistil, že se jedná naštěstí o šest cvičných protitankových min TN62, které nehrozí výbuchem. Z tlakové lahve ale unikala neznámá látka bez barvy i bez zápachu.

Hasiči zjišťovali, o jakou látku se jedná – prováděna byla měření koncentrace látky i analýza plynu. Látka nebyla ani kyselá, ani zásaditá, ani oxidující. Pyrotechnik rozhodl o odpalu této nádoby.

Na místo byl přivolán bagr, kterým byla následně vyhloubena jáma. Do této jámy byla transportována tlaková nádoba. Pyrotechnik umístil na nádobu trhavinu a v 16.25 hodin byla pyrotechnikem nálož odpálena.

Tlaková lahev byla znehodnocena. Pyrotechnik zkontroloval místo odpalu, uzávěry byly zrušeny a místo předáno starostovi obce.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet