Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Praze hořela ubytovna, na místě zasahovalo několik desítek hasičů

Dnes krátce před sedmou hodinou ráno vyjížděli pražští policisté a hasiči k požáru stavebních buněk, které byly určené pro budoucí stavbu ubytovny na Praze 8 v ulici Pod Plynojemem.

Ještě před příjezdem složek integrovaného záchranného systému se naštěstí podařilo asi dvaceti osobách bez domova utéct z objektu ven. Na místo přijela po několika málo minutách hlídka z Místního oddělení Libeň a se snažila uhasit hořícího muže, který vyběhl z objektu v plamenech.

Když se hlídce podařilo muže uhasit, skončil v péči záchranářů, kteří ho převezli do nemocnice s velmi vážným zraněním. V nemocnici následně podlehl svým zraněním.

V zítřejších dopoledních hodinách proběhne ohledání místa požáru za pomoci speciálně vycvičenýh psů. Do té doby bude objekt a jeho okolí střežit asi dvacet policistů ze Speciálně pořádkové jednotky.

Celou událostí se nyní zabývají kriminalisté pražského krajského ředitelství, kteří budou případ s největší pravděpodobností kvalifikovat jako trestný čin obecné ohrožení.


29. dubna 2012

Ohledání požářiště probíhalo dnes od deváté hodiny ráno až do patnácté hodiny. Vzhledem k tomu, že část objektu ráno ještě doutnala a poté se opětovně rozhořela, hasiči museli toto místo znovu uhasit.

Na místě byl i psovod se speciálně vycvičeným psem a detektivové krajského ředitelství, kteří mají k dispozici moderní techniku. Jedná se například o kameru, která dokáže velmi kvalitně snímat prostor ze 360 stupňů.

Hasiči a kriminalisté se pak pustili do podrobného ohledávání a nakonec nezjistili nic, co by nasvědčovalo úmyslnému zapálení.

V tuto chvíli se kriminalisté přiklánějí k nedbalostnímu zavinění, nicméně tuto variantu potvrdí až znalecké zkoumání, které může trvat v řádech až několika týdnů.

nprap. Bc. Jana Rösslerová
Policie ČR


Jednotky HZS Praha, st. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 a 10, a SDH Březiněves, Ďáblice, Klánovice, Řepy, Satalice, Stodůlky, Libuš, Běchovice, Letňany, Třebonice likvidovaly 8C proudy požár sestavy stavebních buněk (72ks) na ploše cca 40 × 16 metrů.

Požárem byla sestava buněk zcela zničena. Dále se požár rozšířil na sousední výrobně skladovací halu cca 40 × 10 metrů, která byla rovněž požárem zničena. Při požáru došlo k těžkému popálení muže, který v nemocnici podlehl zraněním. Buňky obývali squoteři. Pravděpodobnou příčinou vzniku požáru byla nedbalost při používání otevřeného plamene, není vyloučeno úmyslné zapálení. Určení příčiny vzniku požáru bude předmětem došetření dne 29. 4. 2012 v 9.00 hodin. Škoda: 2.500.000,–Kč.

Sdílet