Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Zlínském kraji opět hasiči likvidovali několik požárů

Série požárů v přírodním prostředí Zlínského kraje pokračovala také během pátečního dne. Znovu museli profesionální i dobrovolní hasiči vyjíždět na několik mimořádných událostí a hasit rozsáhlejší požáry.

Jen během odpoledne zasahovaly jednotky hasičů na pěti místech. Konkrétně šlo o lokality obcí Valašské Klobouky, Bystřice pod Hostýnem, Zádveřice-Raková, Valašské Meziříčí a Velké Karlovice.

Náročný byl zásah u Zádveřic na Zlínsku, kde došlo k požáru hrabanky a pařezů ve svahovitém lesním terénu. Plameny se rozšířily po pálení klestu a zasáhly plochu asi 60 × 60 metrů. Přestože se nejednalo o plošně velkou událost, tak komplikací byl vítr a terén.

Místo zásahu bylo rozděleno na dva samostatné bojové úseky a hasiči ze čtyř jednotek postupně rozvinuli vodní vedení. Požár se hasičům podařilo lokalizovat asi po hodině zásahu, další hodiny trvalo postupné dohašování a prolévání místa požáru. Při události nebyl nikdo zraněn.

Delší zásah si vyžádal také spolupráci s obcí, která pro hasiče zajistila pitný režim. Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při práci s otevřeným ohněm. Požárem způsobená škoda byla odhadnuta na 10 tis. Kč, zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek a blízký les za 500 tis. Kč.

Další komplikovaný zásah museli v těžkém terénu řešit hasiči ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku, kde došlo k požáru v lesním porostu. Nakonec se do kopců dostal jen vůz Jeep, kterým byla navážena voda k hašení a požár se podařilo zlikvidovat i pomocí jednoduchých ručních hasebních prostředků.

O víkendu máme hlášeny další desítky míst s pálením biologického odpadu. Je proto na místě znovu varovat a upozornit na nebezpečí požárů v přírodním prostředí.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet