Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hoří další les, tentokrát ve vojenském prostoru na Vyškovsku

Třetí, nejvyšší stupeň požárního poplachu si dnes vyžádal rozsáhlý požár lesa ve vojenském prostoru Březina na Vyškovsku.

Požár byl hasičům ohlášen v 10.13 hodin. Podle prvních informací oheň zasáhl klest a lesní hrabanku u obce Podivice na ploše zhruba 100 krát 100 metrů. V prudkém větru se ale požár velmi rychle šířil na lesní školku a další mladý porost.

V členitém, obtížně přístupném a nepřehledném terénu oheň během několika desítek minut zasáhl plochu pěti hektarů a dále se šířil do okolí. Krajské operační a informační středisko HZS JmK proto vyhlásilo druhý, a později i třetí stupeň požárního poplachu.

Při hašení hořícího lesa na pomezí okresu Vyškov a Prostějov zasahovali hasiči z Jihomoravského i Olomouckého kraje. K požáru vyjely profesionální jednotky ze stanic ve Vyškově, v Lidické ulici v Brně a Prostějově, dále jednotka hasičů Armády ČR ve Vyškově, a dobrovolné jednotky z Podivic, Drnovic, Ivanovic na Hané, Lulče, Vyškova, Němčíc na Hané, Brodku u Prostějova, Určic, Plumlova a Vrahovic.

Ze základny na letišti v Brně-Tuřanech vzlétl také policejní vrtulník s hasiči – leteckými záchranáři na palubě, vybavený hasícím bambi vakem. Protože v odlehlém terénu vojenského prostoru měli hasiči problémy se spojením, na místo vyjelo i štábní vozidlo s mobilním operačním střediskem.

Zásah hasiči rozdělili na dva bojové úseky, proti plamenům nasadili vodní proudy, zádové vaky i ženijní nářadí. K doplňování nádrží v cisternách zřídili kyvadlovou dopravu vody od čerpacího stanoviště v Podivicích. Na poli u obce současně plnili hasící vak vrtulníku.

Po mimořádném nasazení hasičů i osádky vrtulníku, která požářiště při 11 shozech obsahu hasícího bambi vaku prolila 11 tisíci litry vody, se oheň podařilo ve 12.42 hodin dostat pod kontrolu.

Dohašování řady lokálních ohnisek hoření pokračovalo další tři hodiny. Požár hasiči zlikvidovali v 15.40 hodin. Ke střežení požářiště na místě zůstala jednotka hasičů Armády ČR z Vyškova.

Při likvidaci požáru celkem zasahovalo přes 90 hasičů ze dvou krajů. Přes jejich mimořádné úsilí oheň podle předběžných odhadů zasáhl devět hektarů lesního porostu. Přesný rozsah požáru, jeho příčinu a výši škod zjišťují specialisté Armády ČR.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet