Neděle 12. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči měli perný víkend, hořely stromy a foukal vítr

Moravskoslezští hasiči neměli klidný víkend. Během soboty a neděle vyjeli k více než 175 událostem na území celého kraje.

Téměř k šedesáti případům, které způsobily poryvy silného větru vyjely v průběhu posledního dubnového víkendu jednotky hasičů v Moravskoslezském kraji. Většinou se jednalo o polámané větve stromů nebo celé stromy vyvrácené na komunikace, ploty a elektrická vedení. Na Bruntálsku v krnově spadl strom na zaparkované osobní auto, ve vozidle se naštěstí v tu chvíli nikdo nenacházel.

V důsledku větru byla značná část případů také zabezpečení uvolněných plechů a poškozených střech. Jedna taková poškozená střecha v obci Bohušov (BR) poškodila zaparkované auto. Také v tomto případě se událost obešla bez zranění.

Nejvíce „větrných“ případů řešili hasiči na Bruntálsku, ale o mnoho pozadu nezůstali ani hasiči v okresech Nový Jičín, Opava, Ostrava a Frýdek – Místek.

V posledně dvou jmenovaných územích navíc hasiče zaměstnaly velké požáry porostů. O požáru lesa v Beskydech jsem psal v samostatné zprávě. V tuto chvíli ostravské jednotky likvidují rozsáhlý požár porostu a lesa ve svažitém terénu nedaleko obce Dolní Lhota.

Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen krátce po 16. Hodině, v tuto chvíli je lokalizován a na jeho likvidaci pracuje 7 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů Moravskoslezské­ho kraje.

Další velký požár porostu vypukl v Dobešově (NJ) v 17 hodin. Je v nepřístupném terénu a na jeho likvidaci se podílí 9 jednotek hasičů HZS MS kraje i dobrovolných sbo­rů.

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet