Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v celém Olomoucké kraji zasahovali a zasahují již u více jak 70 událostí

Dnešní nedělní den se statisticky zapíše velmi velkým číslem. Operační středisko od brzkých ranních hodin odbavuje již více jak 70 událostí. Stovky telefonátů a komunikací po radioprovozu.

Stovky hasičů jsou v nasazení na území celého Olomouckého kraje a nejen Olomouckého. K několika desítkám událostí spojených se silným větrem a odstraňování spadených stromů, plechů, drátů elektrického vedení a dalších podobných událostí vyjely v průběhu dne prakticky všechny územní odbory našeho kraje. O situaci na Jesenicku informuje kontinuálně. Více výjezdů ke stromům již zaznamenali hasiči na Šumpersku a také ve městě Olomouc.

Tyto technické události ale rozhodně nejsou ty nejhorší. Již druhý den nepřetržitě zasahují desítky hasičů u obce Vilémov na Olomoucku. Požár lesa který hasiči dostali v nočních hodinách pod kontrolu se díky opravdu silnému větru znovu rozhořel na několika místech.

I v tuto chvíli jsou na místě jednotky a situaci monitorují a dohašují menší ohniska a prolévají požářiště. Ostatně o tomto zásahu jsme Vás již dnes několikrát informovali.

Bohužel požárů v dnešní den řešíme již také s počtem v druhé desítce, číslo se prozatím zastavilo na sedmnácti. Již od zmiňované pomoci v Jihomoravském kraji a požáru ve Vilémově se situace zkomplikovala i u požáru skládky v Hradčanech na Přerovsku.

Požár se rozšířil i do okolí na travní porost. Hasiči za nasazení těžké pěny požár lokalizovali až po několika hodinách. Na místě zasahovalo a stále někteří zasahují v celkovém počtu osmi jednotek a počítáno na hasiče více jak šedesát profesionálů i dobrovolníků.

K ostatním požárům se vrátíme ještě v průběhu večera, ve většině případů se jednalo o zahoření trávy či odpadu. V jednom případě u obce Liboš na Olomoucku od hořící trávy shořela i menší chata. ( podrobnosti vzhledem k četnosti výjezdů rovněž později.)

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet